Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

BINA posle BINE - Projekat "Gradovi deljenja" okuplja sve koji bi da unaprede život u zajednici

(Foto: BINA)
Gradovi deljenja je platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. BINA tim, u okviru ove platforme, razvija participativni projekat – urbana gradska čvorišta. Pokretanjem eksperimentalih gradskih čvorišta za unapređenje zajedničkih otvorenih gradskih prostora u saradnji sa zajednicama gradjana, BINA želi da preispita mogućnosti realizacije proklamovanog "prava na grad".

Kapital za pokretanje urbanih čvorišta nalazi se u proaktivnim grupama građana koji su spremni da ulože svoj rad u obnovu susedstva i urbanu reintegraciju javnog prostora. Lični entuzijazam građana može da mobiliše susede u nameri da podele svoje saznanja i želje kao ravnopravni učesnici u zajedničkim aktivnostima. Praktični rezultati njihovog rada ogledaju se u stvaranju zajedničkih predloga za transformaciju javnih prostora u susedstvu, njihovu realizaciji i održavanje, navodi se u saopštenju.

U Beogradu, u naselju Ledine, nastavlja se rad na realizaciji projekta Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug koji je BINA tim, u saradnji sa timom Škograd, Goethe institutom Beograd, Osnovnom školom "Vlada Obradović Kameni" i komapnijom Mapei započeo u februaru 2018. godine.

- Gradsko čvorište 2 – Multifunkcionalni krug je kolektivno zamišljena intervencija u školskom dvorištu koja će služiti kao letnja učionica i mesto za okupljanje u otvorenom javnom prostoru naselja Ledine – čiji je cilj da unapredi kvalitet života u zajednici. Školska zajednica najbrojnija je društvena grupa u naselju Ledine. Pored zaposlenih u školi i svih učenika, ona broji i one koji su nekada išli u školu, one koji će tek krenuti u školu, kao i sve one koji prostor oko škole koriste rekreativno - navodi se u saopštenju.

Sa BINA partnerima iz Berlina iz Centra za umetnost i urbanizam – ZK/U, realizovan je projekat Kulturna scena, kao sastavni deo projekta Gradskog čvorišta 2. Projekat su moderirali i vodili Miodrag Kuč – interdisciplinarni umetnik, urbani teoretičar i koordinator projekta Gradovi deljenja: Kreativni podsticaj, KunstRePublic, ZK/U i Konrad Braun – urbani istražitelj, arhitekta i osnivač platforme Open Berlin. Kulturna scena nastala je kao dodatni sadržaj Multifunkcionalnog kruga sa ciljem da osnaži zajednicu nizom kulturnih i edukativnih programa tokom godine. Scena se formira od različitih modularnih delova – elemenata koji su montažno-demontažni.

Ove godine od 24. juna do 29. juna u prostoru novog Gradskog čvorišta i Kulturne scene, u dvorištu škole biće održana Školabaratorija 003 (ŠK003), već tradicionalna letnja škola koju partner projekta SCCM, kolektiv Škograd organizuje od 2017. godine.

Škograd je urbano-obrazovni eksperiment čiji je cilj da pokrene dugoročni proces kolektivnih aktivnosti i dijaloga u jednom od neformalnih prigradskih naselja Beograda – Ledinama. Tim Škograd posvećen je gradskim problemima koji su često izvan fokusa aktuelnih planskih i obrazovnih praksi. Glavne oblasti delovanja su mobilisanje zajednice i alternativni pristup obrazovanju, sa idejom o izgradnji socijalnih, kolektivnih kapaciteta zajednice. Istupanjem iz centralne zone grada, kao i iz školskog kurikuluma, ovaj tim svoj rad pokušava da ukoreni sa decom iz Ledina, vođen idejom o izgradnji drugačijeg razumevanja našeg društva zajedničkom lokalnom akcijom. Aktivni članovi i članice tima Škograda su: Predrag Milić, Jelena Joksimović, Natalija Ostojić, Mirjana Utvić, Dušan Mitić, Sanja Milić, Ivan Gradišar, Dušana Nikolić, Dejvid Stenli.

BINA tim – Tatjana Vukosavljević, Natalija Jovanović, Ivan Kucina, Ružica Sarić, Danica Jovović Prodavnović, Jelena Ivanović Vojvodić je prepoznao veliki entuzijazam svih građana koji uzimaju učešće u promišljanju o deljenom – zajedničkom prostoru. Najveći izazov projekta jeste edukacija, organizacija dogadjaja i uključivanje svih u aktivne procese promišljanja i donošenja odluka o javnom - deljenom prostoru grada Beograda.

Podsetimo, beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA od 2016. godine realizuje projekat kreativne Evrope Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM).
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.