Izvor: Južne vesti | Utorak, 11.06.2019.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tender za nabavku gradskih autobusa u Nišu februara 2020. - Klima obavezna u novim vozilima

(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Februara 2020. godine, kako kažu u Direkciji za javni prevoz Niša, biće raspisan novi tender za sve linije gradskog i prigradskog saobraćaja u Nišu. U Direkciji obećavaju da će novim ugovorom biti obavezani prevoznici da u autobusima imaju klime, da vozila budu niskopodna, a posebna pažnja će se obraćati i na estetiku i na čistoću.

Vrućina u autobusima, poderana sedišta, ali i nepristupačna visina ulaza u autobuse, kako kažu u Direkciji, trebalo bi od naredne godine da postanu prošlost. Naime, kako kažu u ovom javnom preduzeću, tada bi trebalo da bude raspisan tender za prevoznike na svim niškim linijama, a u ugovoru će ove stvari biti definisane.

- Klima se podrazumeva. Mi smo dali naš predlog da klima bude uključena u periodu kada su velike vrućine. Trebalo bi da sva vozila budu niskopodna, osim na visokim područjima, ukoliko ne dozvoljavaju uslovi puta. Mada mislim da svuda može. Gledaće se i estetski unutrašnjost vozila. Sada kada imate one oplate unutra polomljene, putnici bacaju salvete, maramice i slično. Imate i oštećena sedišta - kažu u Direkciji.

Dodaju, da ukoliko prevoznik, nakon potpisivanja ugovora naredne godine, ne otkloni oštećenja u autobusu, snosiće sankcije.

- Oduzimaće im se tehnička saglasnost što sada nije moguće - navode u Direkciji.

Dodaju i da će ugovorom biti obavezani svi vozači da koriste GPS uređaje da bi putnici koji autobuse čekaju na Trgu kralja Milana, imali uvid u tačan dolazak prevoza. Ovo dosad nije bio slučaj, pa su retke linije aktivne na displeju u centru grada.

Inače, objašnjavaju, da većini prevoznika ugovor ističe septembra ove godine, ali da će tender biti raspisan tek naredne da bi se usaglasilo vreme sa svim prevoznicima. Na onim linijama za koje ove godine ističe ugovor, kako kažu u Direkciji, biće raspisan tender na kraći period, za prevoz do februara, što je odlučeno na poslednjem Gradskom veću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.