Izvor: eKapija | Ponedeljak, 10.06.2019.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mali sa predstavnicima francuskih i kineskih kompanija o izgradnji metroa - Dve linije koštaće ukupno 4 mlrd EUR

Ministar finansija Siniša Mali sastao se sa predstavnicima francuskih kompanija Egis i Alstom i sa predstavnicima kineske kompanije PowerChina, sa kojima je razgovarao o projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Na sastanku je razmatrana struktura finansiranja projekta beogradskog metroa, a bilo je reči i o tome na koji način će ove kompanije u njemu učestvovati. Predstavnici kompanija su istakli da je reč o velikom i važnom projektu, kao i da su otvoreni za međusobnu saradnju, te da je to dobra prilika da ukrste dosadašnja iskustva.

Kompanija Egis nedavno je završila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 mlrd EUR, druge linije 2,2 mlrd EUR, a plan je da u narednom periodu bude urađena fizibiliti studija. Takođe, u budućnosti se planira i treća linija, koja bi trebalo da poveže Voždovac, novu autobusku stanicu u Bloku 42 i železničku stanicu Novi Beograd preko Prokopa, Slavije i Trga republike, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, a opširnije o tome čitajte OVDE.

Ministar je podsetio da je ove godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta Beogradski metro sa kompanijom Power China, u okviru drugog samita Pojas i put u Pekingu, kao i da je 2011. godine kompanija Alstom potpisala sa Gradom Beogradom Sporazum o gradnji prve linije metroa. Takođe, 2014. godine Siniša Mali, kao gradonačelnik Beograda, potpisao je Memorandum o razumevanju o gradnji metroa sa Republikom Francuskom.

Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, kao i predstavnici Ambasade Francuske u Beogradu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.