NavMenu

Treća linija metroa spajaće Voždovac i Novi Beograd preko centra grada - Za razvoj BG voza 500 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.06.2019. 08:56
Komentari
Podeli
(Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Konačna trasa prve dve linije metroa je utvrđena, dok je početak radova planiran za kraj sledeće godine, o čemu je eKapija već pisala. Takođe, u budućnosti se planira i treća linija, koja bi trebalo da poveže Voždovac, novu autobusku stanicu u Bloku 42 i železničku stanicu Novi Beograd preko Prokopa, Slavije i Trga republike, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je istakao da će domaće arhitekte, po ugledu na metroe evropskih prestonica, dobiti šansu da urede sva stajališta.

Prva linija će biti u potpunosti pod zemljom, izuzev dela na Makiškom polju, gde će se nalaziti i depo. Druga linija će jednim delom, na Novom Beogradu i Zemunu, biti na vijaduktu. Planirano je da ukrštanje prve dve linije metroa bude na Savskom trgu, odnosno na mestu bivše glavne železničke stanice. U ovoj fazi metro neće obuhvatati Prokop, ali će putnici moći da koriste BG voz i stanicu dalje, na Mostarskoj petlji, da "uhvate" metro.

– Na isti način će putnici sa nove autobuske stanice u Bloku 42 moći uz pomoć BG voza da dođu do metroa, ali samo do izgradnje treće linije – rekao je Vesić za Večernje novosti, a prenosi Beoinfo.

On je dodao da će projektovanje treće linije početi isto kada i izgradnja prve dve.

Prema njegovim rečima, kineski partneri biće zaduženi za izgradnju svih stanica, dok će za njihovo uređenje biti raspisan poseban konkurs.

– Time želimo da domaćim arhitektama ponudimo da ostave trajni trag u razvoju grada i da urede stanice tako da svaka predstavlja deo istorije Srbije i Beograda – dodao je Vesić.

Metro će biti u potpunosti integrisan sa ostalim vidovima gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja, kao i BG vozom.

– Paralelno sa metroom dodatno će biti razvijan sistem BG voza, za šta je potrebno oko 500 mil EUR. O tome razgovaramo sa japanskim kompanijama koje imaju podršku tamošnje Vlade. Ove godine BG voz će biti proširen do Mladenovca, preko naselja Đurinci u Sopotu. Od 8. decembra, BG voz će "pokrivati" Barajevo i Lazarevac, dok će tokom jeseni saobraćati do Pančeva. Planira se i izgradnja nove linije koja bi obuhvatila Surčin, buduće zdanje nacionalnog stadiona i aerodrom, kao i linije prema Karaburmi – rekao je Vesić.

Vesić je naglasio da je Francuska veoma važan partner Srbije, naročito kompanije Egis i Alstom, koje su, kako je rekao, pomogle da se Beograd nađe pred početkom izgradnje metroa.

– Očeujemo da se u okviru posla koji imamo sa kineskom stranom pronađe prostor i za francuske firme. Ipak, to je stvar dogovora privatnih partnera na koji ne možemo da utičemo. Ohrabrujemo ih da nastave razgovore u tom pravcu, a ministar finansija Siniša Mali i ja im stojimo na raspolaganju kako bismo obezbedili okvir u kojem mogu da se dogovore – zaključio je Vesić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.