Izvor: biznis.ba | Ponedeljak, 10.06.2019.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Distributivna gasna mreža Turskog toka kroz RS koštala bi 300 mil EUR - Srbijagas poziva i FBiH da se uključi

Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Gasovod Turski tok kroz Srbiju otvara priliku i za Republiku Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu, s aspekta osiguranja novog izvora gasa, rekla je u subotu, 8. juna, pomoćnica ministra enerketike i rudarstva RS Dragana Kalabić.

Istakla je da je gasifikacija RS od Bijeljine ka Banjaluci po odluci Vlade Republike Srpske projekt od nacionalnog interesa, iako, kako je navela, trenutno RS i BiH imaju skromnu potrošnju gasa, što je uslovljeno ograničenim kapacitetima od oko 600 miliona kubika gasa za celu BiH, od čega dve trećine idu za Federaciju BiH.

- Najvažnije pitanje u ovom momentu jeste da se osigura finansiranje tog projekta, a u planu je i osnivanje zajedničke kompanije Gas-resa Srpske i Gazproma - tvrdi ona.

U Republici Srpskoj bi to bio transportni gasovod od oko 300 kilometara i izgradnja distributivne gasne mreže duž gradova koji će biti povezani na transportnu mrežu u dužnini od oko 5.000 kilometara.

- Ukupna investicija za distributivnu mrežu je oko 300 mil EUR, pokazuje studija razvoja energetskog sektora Srpske, a i okvirna strategija energetskpog sektora BiH. Za igradnju transportnog gasovoda biće, po procenama, potrebno obezbediti oko 150 mil EUR, ali glavni projekt još nije urađen - rekla je Kalabić na početku naučno-stručne konferencije o temi "Turski tok, geostrateški interes zapadnog Balkana, izazov i prilika za BiH".

Tvrdi da studije pokazuju da se radi o komercijalnom projektu, budući da će na transportni gasovod biti povezani svi veći industrijski potrošači kao što je Termoelektrana Ugljevik, gde se planira izgradnja jedne blok stanice od 300 megavata, koja bi koristila prirodni gas za proizvodnju električne energije.

I rafinerije ulje i nafte u Modriči i Bosanskom Brodu će koristi oko 120 do 400 miliona kubika gasa, što će zavisiti da li će prirodni gas biti korišten za energetske ili tehnološke potrebe.

Ona je rekla da gasifikaciju RS treba gledati kao vrlo važan projekt koji će omogućiti razvoj ekonomije RS te osiguranje novog ekološkog energenta za potrošače u Republici Srpskoj.

(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio takođe u subotu, 8. juna, je da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda Turski tok kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 mil EUR.

- Gasovod koji bi se gradio bio bi finansiran od Gazproma uz naše učešće koliko možemo. Negde oko 300 mil EUR koštala bi izgradnja tog gasovoda, sa stanicama, koje treba da pojačaju pritisak - rekao je Dodik za ATV nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predsednikom Upravnog odbora Gazproma Aleksejom Milerom.

On je istakao da bi do jeseni trebalo da bude urađen projekat, koji će raditi Gazprom.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potvrdio je da je planiran krak prema Banjaluci u kapacitetu od milijardu i 200 metara kubnih, a odatle do hrvatske granice.

- Ukoliko budu ekonomski interesi odlučivali, onda je ovo razvojna šansa za BiH, odnosno oba njena entiteta. Mi ćemo predvideti odvojke i za Federaciju BiH, ukoliko oni to žele. Biće predviđen jedan odvojak i prema Hrvatskoj, ako žele gas iz ovog izvora - rekao je Bajatović, uveravajući da će Turski tok sigurno graditi u predviđenom obimu.

Gazprom je, kaže, rezervisao količine gasa i za Srpsku, a ruska i srpska gasna firma zainteresovane su da učestvuju u izgradnji gasovoda do Banjaluke, odnosno hrvatske granice.

Podseća da je Srbija, u kojoj su osigurana i potrebna finansijska sredstva, počela radove na Turskom toku, (interkonektor granica Bugarska-granica Mađarske) i sve se, kaže, zasad dobro odvija, a očekuje da s Bugarskomj i Mađarskom usaglase sve tačke prelaza.

Bajatović je podsetio da je Srbijagas preuzeo 80% deonica u Bijeljina gasu, te će u tom gradu brzo završiti gasifikaciju za potrebe građana i industrije.

Podseća da u RS, osim dela industrijskih potrošača, ne postoji dovoljno velika gasna infrastruktura i nastaviće se razgovori resornih ministarstava RS i Srbije kako da se to poveća.

Analitičar iz Hrvatske Zoran Meter naglašava da svaki energetski projekt velikog obima ima dve velike karakteristike - geopolitičku i ekonomsku.

- Treba sagledati puno širi kontekst, jer znamo kako je završio gasovod Južni tok - podsetio je Meter, ali i naglasio da je gasifikacija potrebna ukoliko ima svoje kupce, ali nije želeo da govori koliko je to rentabilno u pogledu cene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.