Izvor: RTRS | Ponedeljak, 10.06.2019.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

VE Grebak u Nevesinju biće na mreži 2021. - Koncesija za VE Trusina Elektroprivredi RS

(Foto: ekapija.com)
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je da će vetroelektrana Grebak u opštini Nevesinje, čija se intenzivna gradnja može očekivati u drugoj polovini naredne godine, biti završena i priključena na mrežu 2021. godine, kao i da će uskoro biti dodeljena koncesija Elektroprivredi Republike Srpske za izgradnju vetroelektrane "Trusina".

Đokić je rekao da je danas razgovarano sa predstavnicima firme Vetroelektrana Grebak o realizaciji projekta izgradnje ove vetroelektrane, ukupne vrednosti oko 120 mil KM (oko 60 mil EUR), te da je na sastanku predstavljen dinamički plan.

On je objasnio da će se ove godine vršiti pripreme koje se odnose na dokumentaciju, saglasnosti, ulazak u postupak rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, te rešavanje izvora finansiranja.

- Danas je predstavljeno da će se ova elektrana moći intenzivno graditi u drugoj polovini naredne godine, a završiti 2021. godine i biti priključena na mrežu. Izgradnja vetroelektrane, snage za sada 50 megavata, veliki je privredni iskorak i opštine Nevesinje i Republike Srpske. Biće to prvi takav vetropark u Republici Srpskoj - rekao je Đokić u Nevesinju.

Đokić je dodao da je koncesionar, koji će graditi vetroelektranu, preuzeo obavezu da će maksimalno angažovati lokalne kapacitete.

Tehnički direktor firme Vetroelektrane Grebak Miralem Čampara rekao je da će vetroelektrana imati 14 vetroturbina po 4,2 megavata, visine oko stotinu metara, a da je isporučilac opreme jedan od najvećih svetskih proizvođača iz Danske.

- Oni nas za nekoliko dana posećuju. Vodimo razgovore s njima, tako da bi negde do kraja godine i imali potpisan predugovor sa njima - naveo je Čampara.

On je napomenuo da se sve obaveze iz dinamičkog plana na vreme izvršavaju, te da veruju da će projekat biti završen u skladu sa ugovorom o koncesiji, a to je početak 2022. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.