NavMenu

Država preuzima upravu nad mariborskim aerodromom

Izvor: B92 Nedelja, 09.06.2019. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Slovenije objavila je da će državna konsalting kompanija DRI, specijalizovana za infratsrukturne projekte, preuzeti upravu nad mariborskim aerodromom.

To je privremeno rešenje nakon što dosadašnji operator prevremeno prekida zakup od 15 jula.

Ta odluka dolazi nakon što je operater aerodroma SHS u januaru objavio da prekida svoj ugovor o petnaestogodišnjem zakupu potpisan 2017, zbog zastoja pri dobijanju neophodnih državnih odobrenja za svoj ambiciozni projekat proširenja aerodroma, vredan 660 mil EUR, piše portal Ex-Yu Aviation.

Prethodno SHS nije uspeo u mnogim razvojnim planovima koje je predviđao za mariborski aerodrom "Edvard Rusjan".

Prenoseći upravljanje na DRI, Slovenija će izbeći plaćanje penala od nekoliko miliona evra pre Evropskoj uniji.

EU je investirala 6 mil EUR u terminalsku zgradu mariborskog aerodroma pod uslovom da ostane operativan najmanje do novembra 2021.

Da novi operater nije pronađen, aerodrom bi bio zatvoren i vlada Slovenije bila bi prinuđena da vrati EU uloženi novac.

Slovenačka ministarka infrastrukture, Alenka Bratušek, kaže da je to samo prelazno rešenje i da država nema nameru da dugoročno upravlja aerodromom.


- Dugoročne opcije podrazumevaju pronalaženje novog operatera ili profdaju aerodroma, Verujem da je prva opcija izglednija - kazala je Bratušek i dodala da se pita kako je uopšte tako loš pratner isprav i bio odabran da upravlja aerodromom.

Mariborski aerodrom trenutno nema zakazanih komercijalnih letova. Međutim, koristi ga nekoliko kompanija, uključujući Helikoptersku hitnu pomoć i avio-školu ACC.

Aerodrom je bez komercijalnih letova otkad je VLM erlajns, čiji je prethodni vlasnik bio SHS, otišao u likvidaciju prošlog septembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.