NavMenu

Kompanija "Victoria oil" ponudila jeftinije ulje - u Šidu počinje sa radom najsavremenija fabrika u Srbiji

Izvor: B92 Petak, 21.08.2009. 08:59
Komentari
Podeli

Od danas ( 21. avgust 2009. godine) potrošači u Srbiji mogu da kupe jeftinije suncekrotovo ulje koje se proizvodi u Šidu, a preporučena cena u maloprodaji je nešto iznad 80 dinara.

Zahvaljujući nižoj ceni i dobrom kvalitetu proizvođač ulja "Iskon", "Victoria Oil" očekuje da postane vodeći izvoznik suncokretovog ulja u evropske i zemlje regiona. Trenutno najmoderniji pogon za proizvođnu jestivog ulja u Evropi nalazi se u Šidu. Urađena su poslednja podešavanja i pripreme pred današnje svečano puštanje rad.

- Reč je o ulju koje je prozvedeno na najsavremenijoj opremi koja danas postoji na svetu. Potrošači dobijaju cenu koja je u rangu najnižih cena koje danas postoje - kaže direktor "Victoria oil" Nikola Vujačić.

"Victoria Oil" je kupila francusku tehnologiju kojom posle prerade suncokreta u nusproizvodu, suncokretovoj sačmi, ostaje svega 1% ulja. Ostatak se rafiniše u ulje koje sadrži isti odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina i iste količine vitamina E i F kakve postoje u zrnu suncokreta. Novo ulje će se zvati "Iskon".

Međutim ono što će srpsko tržište još više oobradovati od odličnog kvaliteta je - cena. Zahvaljujući smanjenju troškova, fabrička cena ulja "Iskon" je svega 71 dinar. Kako tvrde u "Victoria group" zahvaljujući automatizaciji i tehnologiji uspeli su da skoro duplo smanje proizvodnu cenu.

U celom pogonu koji proizvodi oko 14.000 boca na sat, radi svega četvoro ljudi.

Fabrika može da proizvede 100 miliona boca godišnje koliko iznose ukupne potrebe srpskog tržišta. Zbog toga se planira da se oko 50% ukupne proizvodnje izvozi.

- Vitamin E kao i ostale značajne komponente su sačuvane u nekom svom prirodnom obliku bez denaturacije, tako da je sačuvan njihov prirodan sadržaj u samim uljima - kaže Vladimir Šarac iz kontrole kvaliteta.

- Ono što je takođe značajno je da će ovo ulje odmah krenuti da se izvozi u zemlje EU i u zemlje bivše Jugoslavije. Mi smo već izvezli ulje Iskon u Italiju, Švajcarsku i Austriju. Tamo je prošlo najrigoroznije kontrole koje postoje i dobili smo sve potrebne dozvole, sertifikate i ostalo, što potvrđuje da je proizvod vrhunskog kvaliteta - kaže direktor "Victoria oil" Nikola Vujačić.

Od izvoza ovog ulja koristi će imati potrošači ali i posrnula srpska privreda i poljoprivreda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.