NavMenu

Uskoro dogovor s Rusima o gradnji nuklearnog centra u Srbiji - I Bugari traže našu pomoć za izgradnju nuklearke?

Izvor: eKapija Nedelja, 09.06.2019. 17:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je posle sastanka sa generalnim direktorom ruske državne korporacije Rosatom Aleksejom Lihačovim u petak, 7. juna 2019, najavio da će u narednih nekoliko meseci biti postignut međuvladin dogovor dve zemlje za izgradnju istraživačkog i naučnog centra za upotrebu nuklearne energije u mirnodopske svrhe u Srbiji.

- Mi sa njima razgovaramo o izgradnji istraživačkog i naučnog centra koji bi se koristio isključivo u mirnodopske svrhe, a pre svega za medicinu i poljoprivredu i sve nove tehnologije koje se koriste u okviru razvoja digitalizacije - rekao je Popović novinarima na ekonomskom forumu SPIEF, prenosi Energetski portal.

Dodao je da je na sastanku sa Lihačovim postignuto nekoliko dogovora koji će biti realizovani u narednih nekoliko meseci i kroz međuvladin dogovor.

- Kao i potpisivanjem nekoliko sporazuma koji će biti osnova za izgradnju tog naučno- istraživačkog centra - naveo je Popović.

Rosatom trenutno ima veliku ekspanziju izgradnje nuklearnih elektrana po celom svetu, dodao je ministar.

S druge strane, kako piše Blic, i Bugarska nudi Srbiji učešće u izgradnji nuklearne centrale "Belene" u Bugarskoj, mada zvaničnih razgovora sa Beogradom o ovom projektu nije bilo.

Kako navodi ovaj list, sve je još na nivou želja Bugara, koji zbog nemogućnosti finansiranja i odustajanja nekih kompanija iz Zapadne Evrope, pre svega nemačkog koncerna RWE, ali i firmi iz SAD, Italije, Francuske i Velike Britanije, traže nove partnere na Balkanu.

To su pored Srbije i Severna Makedonija i Crna Gora, uz čiju pomoć Bugari žele da ožive ovaj projekat koji je u igri još od osamdesetih godina prošlog veka.

Iz Vlade Srbije za Blic nisu zvanično želeli da daju komentar, a list nezvanično saznaje da Bugari još nisu Srbiji ponudili nikakav zvaničan aranžman.

Blic je naveo i da bi izgradnja nuklerake Belene koštala 6 mlrd EUR.

Prema navodima medija krajem maja, Srbija i Severna Makedonija tražile su udeo u budućoj bugarskoj nuklearnoj elektrani, nakon što je Bugarska u službenom glasniku Evropske unije objavila da traži strateškog partnera za projekat izgradnje elektrane Belene.

Izbor strateškog investitora trebalo bi da bude gotov u narednih godinu dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.