Izvor: RTV | Nedelja, 09.06.2019.| 16:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Krajem 2021. godine vozom iz Novog Sada do Beograda za pola sata - U prethodne dve godine obnovljeno gotovo 500 km regionalnih pruga

Vijadukt Čortanovci (Foto: RZD International)
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je u petak, 7. juna, zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, na deonici Stara Pazova–Novi Sad.

Predsednik Mirović je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, Ruskim državni železnicama i ruskoj državi, koja je učinila sve da ovaj projekat već sada bude izveden na najefikasniji način.

- Krajem 2021. godine ćemo moći da iz Novog Sada za pola sata dođemo do Beograda - kazao je Mirović i naglasio da moramo verovati u ovaj projekat i srpsko-rusku saradnju iz koje su proizašli mnogi konkretni projekti.

On je još dodao da je ovaj projekat veoma značajan za građane u Vojvodini, jer je reč o najvažnijem pravcu koji će povezati Beograd, Staru Pazovu, Inđiju, Sremske Karlovce, Petrovaradin i Novi Sad.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je značajna vest da je na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta postavljeno gotovo 17 kilometara novih koloseka pruge, gde će se ići vozovima 200 kilometara na sat. Ona je naglasila da Srbija prvi put gradi brzu prugu, i dodala da Vlada Srbije ulaže i u rekonstrukciju pruga, te je u protekle dve godine rađeno na obnovi gotovo 500 km regionalnih pruga.

- Ova pruga od Beograda do Budimpešte je veoma značajna za Srbiju i njene građane. Radimo je sa partnerima iz NR Kine, a na najtežoj deonici radi je jedna od naboljih svetskih kompanija RZD iz Rusije - naglasila je Mihajlović i dodala da je ovo evropski koridor koji pokazuje šta Srbija radi i na koji način se povezuje sa svetom.

Radovi ne otvorenoj pruzi Stara Pazova-Novi Sad vredni su 247,9 mil USD, a izvodi ih ruska kompanija RZD International. Predviđeno je da deonica bude završena do kraja decembra 2021. godine. Modernizacija i izgradnja dvokolosečne železničke pruge uključuje i izgradnju tunela i vijadukta Čortanovci.

Obilasku radova prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici izvođača radova, ruske kompanije RZD International i investitora Infrastrukture železnice Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.