NavMenu

Krajem 2021. godine vozom iz Novog Sada do Beograda za pola sata - U prethodne dve godine obnovljeno gotovo 500 km regionalnih pruga

Izvor: RTV Nedelja, 09.06.2019. 16:56
Komentari
Podeli
Vijadukt Čortanovci (Foto: RZD International)Vijadukt Čortanovci
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je u petak, 7. juna, zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović radove na izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, na deonici Stara Pazova–Novi Sad.

Predsednik Mirović je izrazio zahvalnost Vladi Srbije, Ruskim državni železnicama i ruskoj državi, koja je učinila sve da ovaj projekat već sada bude izveden na najefikasniji način.

- Krajem 2021. godine ćemo moći da iz Novog Sada za pola sata dođemo do Beograda - kazao je Mirović i naglasio da moramo verovati u ovaj projekat i srpsko-rusku saradnju iz koje su proizašli mnogi konkretni projekti.

On je još dodao da je ovaj projekat veoma značajan za građane u Vojvodini, jer je reč o najvažnijem pravcu koji će povezati Beograd, Staru Pazovu, Inđiju, Sremske Karlovce, Petrovaradin i Novi Sad.

Ministarka Mihajlović je naglasila da je značajna vest da je na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta postavljeno gotovo 17 kilometara novih koloseka pruge, gde će se ići vozovima 200 kilometara na sat. Ona je naglasila da Srbija prvi put gradi brzu prugu, i dodala da Vlada Srbije ulaže i u rekonstrukciju pruga, te je u protekle dve godine rađeno na obnovi gotovo 500 km regionalnih pruga.

- Ova pruga od Beograda do Budimpešte je veoma značajna za Srbiju i njene građane. Radimo je sa partnerima iz NR Kine, a na najtežoj deonici radi je jedna od naboljih svetskih kompanija RZD iz Rusije - naglasila je Mihajlović i dodala da je ovo evropski koridor koji pokazuje šta Srbija radi i na koji način se povezuje sa svetom.


Radovi ne otvorenoj pruzi Stara Pazova-Novi Sad vredni su 247,9 mil USD, a izvodi ih ruska kompanija RZD International. Predviđeno je da deonica bude završena do kraja decembra 2021. godine. Modernizacija i izgradnja dvokolosečne železničke pruge uključuje i izgradnju tunela i vijadukta Čortanovci.

Obilasku radova prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici izvođača radova, ruske kompanije RZD International i investitora Infrastrukture železnice Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.