Izvor: Tanjug | Petak, 07.06.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija potpisala Sporazum o izgradnji gasnih elektrana sa Gazprom Energoholdingom - Realizacija moguća u nekoliko gradova

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Sporazum o izgradnji gasnih elektrana na teritoriji Srbije potpisao je 7. juna u Sankt Peterburgu ministar energetike Aleksandar Antić sa Gazprom Energoholdingom.

- Razgovali smo i o Petrohemiji, pošto NIS, odnosno Gazprom neft pokazuju snažno interesovanje kada je Petrohemija u pitanju. Nastavićemo razgovore o mogućnosti da se taj proces definiše kroz strateško partnerstvo - rekao je Antić na ekonomskom forumu SPIEF.

Dodao je da je važno da Srbija za Petrohemiju nađe partnera, koji će obezbediti snažne investicije i učiniti Petrohemiju uspešnom i održivom, bez obzira na moguće turbulencije kada je cena sirove nafte u pitanju.

Kada je reč o gasnim elektranama, ministar je naveo da je sporazum potpisan u prisustvu predsednika UO Gazproma Alekseja Milera:

- To je ozbiljan korak dalje u razvoju tih projekata, koji planiramo sa Gazpromom već duže.

Antić navodi da je predviđeno za nekoliko gradova da se razmotri mogućnost gradnje tih elektrana, koje bi bile za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije. Sa tim se najdalje otišlo u Kragujevcu. Za Beograd, Niš i Novi Sad će se tek razgovarati o tome sa lokalnim samoupravama.

- Izgradnja gasnih elektrana moguća je i izvodljiva jedino ukoliko pored proizvodnje struje možemo da obezbedimo adekvatan konzum za toplotnu energiju - objasnio je ministar.

Dodao je da je sa direktorom Gaszprom Nefta Aleksandrom Djukovim razgovarao danas i o zajedničkim aktivnostima u pravcu jačanja NIS-a, što kao kompanije, što kao reginalnog igrača.

- U tom smislu pre svega smo konstatovali da se ključna investicija u vezi sa proizvodnjom postrojenja "Duboka prerada" odvija dobro, i da će ta investicija, vredna oko 300 mil EUR, biti završena na jesen ove godine, što je ozbiljna iskorak za NIS. Tom investicijom značajno se povećava efikasnost i dubina prerade na preko 99%.
Ta rafinerija će raditi efikasno i daleko profitabilnije i u skladu sa najvišim standardima kada je ekologija u pitanju - naglasio je Antić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.