Izvor: eKapija | Petak, 07.06.2019.| 14:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Open source furniture - Preuzmite skicu nameštaja i napravite ga na CNC mašini

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Kupovina nameštaja otišla je korak napred. Sada, umesto da odlazite u salone nameštaja ili pretražujete po internetu, možete odabrati skicu komada, preuzeti je sa interneta, poslati u radionicu koja ima CNC mašinu i uzeti kada bude gotovo.

Ovo se naziva "open source furniture", odnosno nameštaj otvorenog koda. Opendesk je jedna od ovih platformi, koja u ponudi ima 30 skica, piše ArchDaily.

Nastala je na osnovi principa "uradi sam". Povezuje dizajnere, proizvođače i potrošače, a eliminiše posrednike. Smanjuju se i troškovi logistike, kao i uvoza i izvoza.

Na Opendesk platformi dizajner može sam da odredi da li će njegova skica biti besplatna ili je namenjena za preuzimanje uz doplatu. Povezana je sa stotinama stolara širom sveta. Zarad se deli između proizvođača, dizajnera i platforme.

Svaki dizajn je zaštićen intelektualnim pravom i može da se koristi samo u lične svrhe. Ono što je još pozitivno za dizajnere, na ovaj način im se omogućava globalna distribucija i postaju širom poznati. Brazilac Denis Fuzi je jedan od dizajnera, čiji je dizajn za dva meseca preuzet 5.000 puta, a proizveden je u više od 100 država.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.