NavMenu

Dobri makroekonomski pokazatelji Srbije - Ubrzati reforme u javnim nabavkama, zaštiti konkurencije i slobodi medija

Izvor: Beta Petak, 07.06.2019. 13:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija je u poslednjih godinu dana napredovala u postizanju makroekonomske stabilnosti i obezbeđivanju uslova za privredni rast, ali mora da ubrza reforme u nekim oblastima, pre svega u javnim nabavkama, zaštiti konkurencije i slobodi medija, kazao je šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše da bi bila u mogućnosti da iskoristi potencijale koji mogu da obezbede rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto - rekao je Fabrici u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljaju godišnjeg izveštaja EU o Srbiji.

On je istakao da dobri makroekonomski pokazatelji Srbije, smanjenje javnog duga, budžetski suficit i stabilna inflacija, stvaraju uslove da ove i narednih godina rast BDP-a bude od tri do četiri odsto.

- Srbija treba da ima liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu, a za to je potrebno da se ubrzano radi u oblasti vladavine prava, u čemu je Srbija napravila nedovoljan napredak - istakao je Fabrici i dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da brže napreduje u svim oblastima.

Ukazao je da je slab napredak učinjen u reformi državnih preduzeća i u borbi protiv korupcije.

- Javne investicije su i dalje nedovoljne, posebno u oblasti koje mogu da značajno doprinesu privrednom rastu, poput usluga i infrastrukture - kazao je Fabrici.

Ocenio je da poslovna zajednica Srbije integrisana u EU na čije tržište plasira 67% ukupnog izvoza, a da je 75% stranih direktnih investicija u Srbiji iz EU.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je Srbija u poslednjih godinu dana napravila značajan napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, što su prepoznali i investitori iz EU.

- Velike kompanije iz EU su prepoznale Srbiju kao mesto gde mogu da se osećaju sigurno, gde mogu da nađu kvalifikovane radnika i odakle mogu da izvoze u svet - kazao je Čadež.


Naveo je da je od marta prošle godine u Srbiji počelo da posluje 40 kompanija iz EU koje su investirale više od 400 mil EUR i zaposlile 19.000 ljudi.

Čadež je rekao da je od 2012, kada je Srbija postala kanditat za članstvo u EU, privreda Srbije povećala izvoz 86,3%, pri čemu je izvoz u EU udvostručen, sa 5,4 mlrd EUR na 10,9 mlrd EUR.

- Izvoz usluga iz Srbije je povećan 94% , sa 3,1 mlrd EUR na 6 mlrd EUR - rekao je Čadež i dodao da su strane direktne investicije povećane sa jedne milijade na 3,5 mlrd EUR, od čega su 2,1 mlrd EUR investicije iz EU.

Privreda Srbije je u tom periodu, kako je istakao, značajno poboljšala poslovene rezultate, što se vidi iz podatka da su ukupni gubici 2012. godine bili 87 milijardi dinara, a u 2018. je dobit iznosila oko 500 milijardi dinara.

Čadež je rekao da su predlozi privrede, na kojima zajedno radi sa predstavnicima vlasti, da se poboljša zakonodavni okvir za javne nabavke i zaštitu konkurencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.