Izvor: Tanjug | Petak, 07.06.2019.| 12:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gasovod kroz Srbiju biće gotov sredinom decembra 2019. - Tokom 2020. završetak projekta TE TO Pančevo, u planu i radovi na novim gasnim elektranama

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Sankt Peterbrgu, u okviru SPIEF-a, sa predsednikom Upravnom odbora kompanije Gazprom Aleksejem Milerom, koji je poručio da će ta kompanija nastaviti redovno da snabdeva Srbiju gasom, a u razgovoru je konstatovano i da će linijski deo gasovoda kroz našu zemlju biti završen sredinom decembra.

Antić je u izjavi za Tanjug preneo da je sa Milerom razgovarao o ukupnoj saradnji, te da je predsednik UO Gazproma izneo čvrst stav da Srbija apsolutno može da očekuje da će Gazprom obezbediti sve neophodne količine gasa za snabdevanje.

- Bilo je reči i o gasovodu kroz Srbiju, zajedničkom projektu koji razvija kompanija Gastrans i konstatovali smo da se taj projekat razvija u skladu sa dinamikom, te da postoje svi uslovi da linijski deo tog gasovoda bude završen sredinom decembra, kao što je i planirano - istakao je Antić.

Kako je istakao, reč je o veoma važnom projektu za našu zemlju.

- To menja poziciju Srbije na gasnoj mapi i dugoročno obezbeđuje da Srbija ima sigurno snabdevanje gasom i da može dodatno da se gasifikuje i omogućuje dalju reindustrjalizaciju zemlje i znači i nove projekte - rekao je sprski ministar.

Antić je naveo i da se dobro razvija projekat TE TO Pančevo, koji radi kompanija Gazprom energoholding zajedno sa Naftnom industrijom Srbije, te da će biti završen tokom 2020. godine.

- Ali, imamo i nove planove i nove gasne elektrane koje ćemo raditi. To je bila jedna od tema i o tome ćemo u toku sutrašnjeg dana nastaviti razgovore sa Gazprom energoholdingom - preneo je Antić.

Dodao je da sa Milerom razgovarao i o daljoj gasifikaciji Srbije i da će jedan od prioriteta zajedničkog rada u budućnosti biti alternativna gasifikacija, odnosno mogućnost gasifikovanja onih delova zemlje, koji nisu pokriveni mrežom gasovoda tako što bi se omogućilo snabdevanje gasom preko LNG, odnosno SPG ili komprimovanog gasa, koji bi se proizvodio na teritoriji Srbije.

Ministar Antić će se u petak, 7. juna, tokom ekonomskog foruma, sastati i sa Aleksandrom Đukovim, predsednikom Gazpromnjefta, kao i sa predsednikom Gazprom energoholdinga, odnosno, kako je rekao, sa svim značajnim energetskim kompanijama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.