Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.06.2019.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nekoliko mostarskih projekata čeka buduće investitore - Gradnja etnosela Borina i vodenog parka Vrapčići koštala bi više od 70 mil KM

Projekat vodenog parka Vrapčići (Foto: Teodora Brnjoš)
Grad Mostar ima spremno nekoliko projekata koje bi ponudili potencijalnim investitorima, a predstaviće ih na predstojećim Danima trešnje u tom gradu, sa nadom da bi radovi na nekom od njih mogli da počnu uskoro.

Pre nekoliko dana eKapija je prenela da su Italijani zainteresovani za ulaganje u žičaru na Rujištu, što je u izjavi za eKapiju potvrdio direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo.

Prema njegovim rečima, Zavod je zajedno sa IPSA Institutom iz Sarajeva radio predstudiju izvodljivosti, koja je pokazala opravdanost ove investicije.

- Činjenica da bi se sa nadmorske visine od 500 m za 20 minuta stizalo na 1.800 m dovoljno govori koliko je to velika prilika za Mostar i okolinu. Time bismo uvezali regionalnu ponudu, zajedno sa Sarajevom, Jahorinom i Kopaonikom, što bi zasigurno privuklo turiste iz dalekih zemalja. Ova žičara bila bi posebno aktuelna leti, kada ljudi žele da pobegnu od mostarskih vrućina - istakao je Bubalo za eKapiju.

Na mostarske Dane trešnje stižu i predstavnici italijanske kompanije Leitner koji će se upoznati sa ovom idejom i razmotriti kakav model finansiranja bi se mogao realizovati na ovom projektu.

- Bitno je istaći da bi investitor u posao ušao pravno osiguran, jer je Grad sve obezbedio. Investitor ne bi imao prepreke oko papirologije - naveo je Bubalo.

Mala Antalija u Mostaru

Još 80-ih godina u Mostaru je napravljena betonska konstrukcija za akvapark, sa bazenom u obliku potkovice. Zavod za prostorno uređenje napravio je novi idejni projekat vodenog parka koji čeka svog investitora. Vodeni park Vrapčići, koji su još nazvali i Malom Antalijom, imao bi autokamp, bungalove, sportske objekte, teniske terene, i ostali sadržaj potreban za trening i smeštaj sportista iz raznih kategorija.

Projekat olimpijskog bazena
Kompleks vodenog parka Vrapčići imao bi olimpijski bazen sa ostrvima, olimpijski bazen sa skakaonicom, dečiji bazen, terene za mali fudbal, mini golf terene i teniske terene, peščani teren za odbojku, klizalište, park, splavove uz jezero... Sve to gradilo bi se na površini od 20.070 m2, a predračun radova kaže da se radi o investiciji od 46,8 mil KM.

- Zajedno sa budućom žičarom, Mostar bi imao jedinstvenu ponudu, jer bi sportisti mogli da kombinuju pripreme i na visini. Akva park bi mogao da primi i 10.000 posetilaca. Baš kao žičaru, i ova investicija je pravno sigurna, tj. spremna je papirologija.

Etno-selo Borina

Sa mostarskim golf terenima, projektom koji smo takođe predstavili, graničilo bi se buduće etno-selo Borina, sa sadržajima koji bi oslikavali kako se u Hercegovini živelo pre nekoliko vekova. Objekti bi bili građeni od kamena i drveta, sa prirodnim izolacionim materijalima, a bruto površina na kojoj bi se gradili planirani objekti iznosi skoro 16.000 m2. Predviđena površina jezera u ovom kompleksu bila bi 2.767 m2. Očekivani troškovi gradnje objekata i jezera iznosili bi oko 25,3 mil KM. Zemljište je ovde u državnom vlasništvu. Kako je Zavod naveo ranije, mogući modeli investiranja su dodela na korišćenje, zatim model javno-privatnog partnerstva ili u zakup.

U gradu na Neretvi aktuelan je i projekat Olimpijskog bazena 50x50 m, a celokupan objekat sa tri sprata imao bi i bazen za neplivače, prateće prostorije, saunu, fitnes salu, kafe bar, garderobu...Bruto površina je skoro 6.000 m2.

T. B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.