NavMenu

Autoputem kroz Posavinu i Semberiju od 2025.

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 06.06.2019. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
U izmeni i dopuni prostornog plana RS do 2025. godine, kojima su određeni prioriteti razvoja u oblasti drumskog transporta, navedena je potreba da do 2025. bude izgrađen autoput Modriča – Brčko - Bijeljina - granica sa Srbijom. Naglašeno je i da su Autoputevi RS pribavili studije ekonomske opravdanosti za dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača.

- Donošenjem plana parcelacije po skraćenom postupku stvara se planski osnov za realizaciju strateškog cilja - izgradnja autoputa u posavskom pojasu. Takođe, budući da je u Republici Srbiji aktuelna izgradnja autoputa ka Sremskoj Rači i izgradnja mosta preko reke Save, izgradnja predmetnih deonica autoputa na teritoriji Republike Srpske ima dodatni značaj - istaknuto je u aktu o kojem će uskoro raspravljati narodni poslanici.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je rekao da je kao prioritet stavljeno putno povezivanje sa Srbijom, odnosno Banjaluke, preko Doboja, Brčkog i Bijeljine, sa Beogradom.

- Ubrzali smo aktivnosti da što pre krenemo u realizaciju projekta jer i Srbija intenzivno ide ka granici prema Rači, odnosno Srpskoj, sa namerom da eventualno pomogne i prema Bijeljini kako mi ne bismo kasnili. Tako da sprovodimo aktivnosti da bismo bili spremni za početak tih radova - rekao je Trninić.


Vlada je, naime, po skraćenom postupku uputila u Narodnu skupštinu RS odluku o izradi plana parcelacije za autoput, ali i gasovod donice od Vukosavlja do Brčkog, te od Brčkog do Rače.

Taj dokument je uvršćen u dnevni red sednice republičkog parlamenta, čiji je početak zakazan za 11. jun, a planom su, kako je navedeno, obuhvaćena područja utvrđena studijom ekonomske opravdanosti za projekat autoputa Vukosavlje - Brčko, dokumentacijom za definisanje koridora autoputa od Brčkog preko Bijeljine do granice sa Republikom Srbijom, na teritoriji grada Bijeljina i idejnim rešenjem trase gasovoda kroz Republiku Srpsku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.