NavMenu

Da li ste za pivo s pogledom na proizvodnju? - U pivari 3Bir nude i kraft džin

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.06.2019. 10:41
Komentari
Podeli
(Foto: Pivara 3Bir)
Na prvom talasu kraft pivarstva koji je zahvatio Srbiju početkom 2013. godine, prijateljstvo između tri stara poznanika i ljubav prema pivu polako su sazrevali u ideju o zanatskom pivarstvu u komercijalne svrhe, da bi 2016. prerasli u poslovno partnerstvo, kaže na početku razgovora za eKapiju Aleksandar Biševac, direktor u novosadskoj kraft pivari 3Bir (Zbir).

- Danas 3Bir broji petoro zaposlenih, a 2018. postali smo bogatiji za još jednog člana porodice, Loft kafe restorane, kaže Biševac dodajući da je tada uspostavljen i sopstveni proizvodni pogon pivare, kao i širi kapacitet proizvodnje i ponuda piva.

Naš sagovornik ističe da 3Bbir prati trendove svetske kraft scene, ali da se ujedno igra pivskim stilovima i sastojcima, kako bi krajnji proizvod bio jedinstven na tržištu. Trenutno imaju 15 piva u ponudi, od kojih su neka u "stalnoj postavci" (Akira, Šlager i Shake), dok ponuda ostalih piva zavisi od sezona i potražnje na tržištu.

(Foto: Pivara 3Bir)
- Akira je crvena IPA bogata aromama manga i tropskog voća, koja je dobitnik nagrade za najbolje piće na "Ukus festu" i velike zlatne medalje na Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu 2019. Ovenčan priznanjima je i Gari, tamno pivo tipa American Stout, koje je dobitnik šampionskog pehara i velike zlatne medalje na Novosadskom Sajmu 2019. godine i kojeg krase arome espresso kafe, italijanskog tiramisua, i crne čokolade. Šlager je nemačko lager pivo koje čini kombinacija nemačke doslednosti i domaćeg hmelja, dok je Shake Milkshake stout - mlečna senzacija prefinjenih aroma, punog ukusa i bogate arome najfinije mlečne čokolade, karamele i jutarnjeg kapućina, sa slatkom jagodom u završnici - navodi Biševac.

On ističe da se uvek trude da svoje potrošače iznenade nekim novitetom, pa tako u ponudi imaju i jedno novo pivo - Arhipelag koji predstavlja svetlo IPA pivo osvežavajućih nota havasjkih ostrva i zove, boje žutog safira.
Prema rečima Biševca, kapacitet varionice je 1.000 litara, dok je mesečni kapacitet proizvodnje oko 10.000 litara piva.

3Bir svoja piva plasira u Novom Sadu i Beogradu.

- Najšira i najbolja ponuda naših piva je u Novom Sadu, u Beer Store prodavnicama, Loft kafićima, lokalima Pivoteke 77, Brick Baru i mnogim drugim, ali i u Beogradu nas takođe ima u par lokala kao što su Srpska kuća piva, Low alternative bar, Pivodrom... - navodi Biševac, dodajući da se 3Bir piva još uvek ne izvoze.

(Foto: Pivara 3Bir)
Na pitanje o perspektivama ovog posla, kao i problemima na koje proizvođači zanatskog piva nailaze, naš sagovornik ističe da kraft pivarstvo trenutno jeste u ekspanziji kod nas, ali da treba uzeti u obzir da je to tržište mlado i da kao takvo pred sobom ima određene izazove.

- Neki od tih izazova su karakteristični, kao što su nedostatak stručnog kadra, monopol velikih i slično, ali ono što je specifičan problem za ovu granu industrije jeste da gotovo i da nema domaćih proizvođača sirovina za potrebe zanatskih pivara. Zbog toga su pivari prinuđeni da ih uvoze ili kupuju uvezene sirovine, što znatno poskupljuje proizvodnju - žali se sagovornik našeg portala.

(Foto: Pivara 3Bir)
3Bir pivara, kako kaže, deo hmelja nabavlja iz jedine domaće proizvodnje koja se nalazi u Bačkom Petrovcu, a reč je uglavnom o američkim sortama hmeljeva sa visokim aromatskim sposobnostima, dok ječmeni slad tipa Pils uzimaju iz Bačke Palanke. Još jedan problem je, prema rečima Biševca, i što u Srbiji nema proizvođača specijalno selekcionisanog pivskog kvasca, te su svi pivari prinuđeni da i ovaj sastojak nabavljaju iz uvoza.

I, da li se posle svega rečenog, kraft pivarstvo isplati?

- Videćemo, još smo u procesu isplaćivanja investicije. Postoji veliki potencijal, ali takođe zahteva i određeno vreme, baš iz razloga što je tržište u razvoju. Pretpostavljam da će za nekih 10-tak godina tržište biti stabilno i da će šira publika biti upoznata sa prednostima i kvalitetima zanatskog piva - smatra naš sagovornik.

On dodaje i da je pivarska tehnologija je opštepoznata i relativno jednostavna, ali da je za pravljenje zdravog piva bez mana neophodno dosta znanja, truda i pedantnosti.

(Foto: Pivara 3Bir)
- Pivo je vrlo podložno kvarenju, a dva najveća neprijatelja jesu mirkobiološka kontaminacija i oksidacija, pa je higijena imperativ, jer zanatsko pivo predstavlja nepasterizovano i nefiltrirano pivo - ističe Biševac.

Za naš portal on otkriva i planove pivare 3Bir:

- Uskoro otvaramo naš Tap Room, ugostiteljski lokal koji će staklom biti odvojen od proizvodnog pogona, pa će posetioci imati prilike da uživaju u vrhunskom zanatskom pivu uz jedinstveni pogled na njegovu proizvodnju. Takođe, trenutno eksperimentišemo i koketiramo sa tržištem jakog alkoholnog pića, pa u ponudi imamo i naš džin, koji radimo po sopstvenoj recepturi. Nadamo se i proširenju kapaciteta pivare i ponude, ali nam je takođe u planu i edukacija tržišta kroz učestvovanje na različitim manifestacijama, panel diskusijama i predavanjima na temu o zanatskom pivarstvu.

Branislava Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.