NavMenu

Užice dobija visokoškolski i privredni IT centar

Izvor: Glas zapadne Srbije Četvrtak, 06.06.2019. 10:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dagmara_K/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na rekonstrukciji objekta nekadašnjeg Vojnog školskog centra u kasarni u Krčagovu u Užicu, otpočeli su u utorak, 4. juna, saopštile su gradske vlasti.

Objekat koji se rekonstruiše obuhvata 2.500 kvadratnih metara i adaptacijom će se dobiti prostor za visoko školsku ustanovu i poslovni prostor za preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija. Posao je vredan 49.100.000 dinara gde Užice učestvuje sa 28,6 miliona, a Ministarstvo privrede sa 20,5 miliona dinara. Rok za završetak radova je 130 dana, a izvođač je beogradski Energo servis.

- Rekonstrukcijom Školskog centra pri kasarni u Krčagovu dobićemo adekvatan prostor za sedište budućih fakulteta u Užicu i visokoškolskih ustanova. Prizemlje će biti namenjeno kompanijama iz IT sektora i budućem Regionalnom inovacionom centru. Za ulaganja imamo obećanja od ministra Nenada Popovića da će Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj ovu ideju finansijski podržati sa 400.000 EUR. Na spratu je prostor planiran za visokoškolsku instituciju, gde će biti obrazovan zajednički nastavni program za trogodišnje i master studije užičke Visoke škole strukovnih studija i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu u oblasti informacionih tehnologija – rekao je gradonačelnik Tihomir Petković i najavio da se očekuje da će akreditacija nastavnog programa, koja je u toku, biti gotova do početka septembra.

- Ovaj nastavni program koji praktično već postoji na Visokoj školi strukovnih studija kao odsek za informacine tehnologije, značajno će napredovati učešćem profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, jer su oni uspeli da ostvare značajne rezultate u radu sa studentima. Novim nastavnim programom, koji će biti apsolutno kvalitetan, stvaramo osnovu da zadržimo mlade u gradu, a iz privrede su potvrdili da će tako koncipiran program biti u potpunosti u njenoj funkciji. Zarade u ovom sektoru su više nego primamljive, tako da mladi neće imati finansijske razloge da odlaze iz grada kako bi tražili ekonomsku sigurnost - rekao je Petković.

Dodao je da nema potrebe da se u ovom momentu razmišlja o akademskim studijama, ali je to prvi korak ka njima:

- Kada kroz taj zajednički program profesori iz Užica dobiju šansu da predaju delimično i na fakultetu i da se akredituju kao profesori koji predaju i na akademskim studijama, sledeći korak kroz nekoliko godina biće fakultet iz ove oblasti u našem gradu. Kada završimo rekonstrukciju prostora, imaćemo mogućnosti da razmišljamo i o odeljenjima nekih drugih fakulteta koji su zanimljivi za užičku privredu.

Petković je podsetio da je ovo još jedan od velikih projekata koje Grad, sa ministarstvima, realizuje u Krčagovu. Sledi i zamena azbestnih vodovodnih cevi, rekonstrukcija Banjičke ulice, novi tržni centar, kao i završetak izgradnje sportske hale i crkve.

Gradonačelnik je najavio da se u narednom periodu može očekivati početak radova na završetku kišne kanalizacije u ovom delu grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Vesti

Nemačka od 1. juna menja pravila za građane Zapadnog Balkana

Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu. To je zbog toga što je Nemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi SchengenVisaInfo, a prenosi Indikator.ba.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.