Izvor: Novosti | Četvrtak, 06.06.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kojom trasom će od 5. jula 2019. ići beogradski tramvaji 11 i 13?

(Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock)
Prva probna vožnja tramvaja mostom na Adi bila je uspešna, nakon godinu i po dana postavljanja šina i ulaganja od gotovo dve milijarde dinara.

- Čukarica i Rakovica, posredno i Savski venac, direktno su povezani sa Novim Beogradom i građani koji putuju moći će veoma brzo da dođu u drugi deo grada - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Probne vožnje trajaće mesec dana, kako bi se šine isprobale pod različitim opterećenjima i različitim vrstama tramvaja. Prema rečima predsatvnika grada, od 5. jula ovom trasom će saobraćati linije 11 i 13.

- Linija 13 povezuje Banovo brdo i Blok 45. Do sada su ljudi sa Banovog brda putovali Bulevarom Živojina Mišića, pored stare železničke stanice, pa preko Savskog mosta da bi došli do Bloka 45, koji je vazdušnom linijom Banovom brdu mnogo bliži. Slično je i sa lijnijom 11, koja povezuje Kalemegdan i Banovo brdo - objasnio je Vesić.

Na poslovima su učestvovali Energoprojekt i Kolos, koji su postavili 2,7 kilometara novih šina. Urađena je i tramvajska pruga prema ulici Đorđa Stanojevića na Novom Beogradu, kao i na silazu prema Radničkoj ulici. napravljene su dve nove stanice, nova ispravljačka stanica i četiri potporna zida, od kojih se tri nalaze prema Banovom brdu, a jedan prema Topčiderskom brdu.

- Do kraja godine će biti sklonjen Savski most i izgrađen novi. Stari će biti premešten na drugu lokaciju, a služiće kao pešačko-biciklictički most. Novi Savski most imaće četiri saobraćajne trake i dve tramvajske pruge. Direktno će povezivati Novi Beograd preko budućeg kružnog toka kod Ušća i proširenog Zemunskog puta sa centrom grada. U nastavku će biti sagrađen i tunel, od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana - najavio je Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.