Izvor: Politika | Četvrtak, 06.06.2019.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

JKP Stan iz Novog Sada na ivici opstanka - Uzima kredit od 270 miliona dinara

(Foto: photosmatic/shutterstock.com)
Javno-komunalno preduzeće Stan iz Novog Sada, koje je na ivici opstanka, može da se zaduži za 270 miliona dinara. Za podizanje bankarskog kredita, dobijeno je odobrenje osnivača, gradske skupštine kojoj je predlog o zaduženju upućen iz gradske vlade.

Dugogorični kredit od 270 miliona dinara, nameravaju da podignu kod AIK banke, sa rokom otplate minimum sedam godina i jednogodišnjim grejs period. Zaduženje bi bilo po godišnjoj kamatnoj stopi od 2,95% i referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije, uz odgovarajuće sredstvo obezbeđenja, piše današnja Politika.

Da bi se to ostvarilo, ovo preduzeće, koje se bavi održavanjem stambenih i poslovnih prostora upostavilo bi zalog na naovčanim potraživanjima prema JKP Informatika nastalim na osnovu odluke o objedinjenoj naplati. Jemci bi bili JKP Novosadska toplana za 225 miliona dinara, i JKP Informatika za 75 miliona dinara, uz izdavanje po 35 solo menica do iznosa.

Podsetimo, Stan se već duži niz godina suočava sa problemima u poslovanju i 2015. godine se našao u predstečajnom postupku pred Privrednim sudom u Novom Sadu. Taman kada se prošle godine pomislilo da je grad našao rešenje problema, kroz javno-privatno partnerstvo sa litvanskom firmom Busto Valda UAB, sve je iznenada propalo. Inostrani partner nije ispunio nijednu ugovornu obavezu, pa ni isplatu dugova, zbog čega je grad bio prinuđen da raskine ugovor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.