Izvor: eKapija | Sreda, 05.06.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaka druga malina u Švedskoj je iz Srbije - Domaći i švedski privrednici razgovarali o budućoj saradnji

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, a naročito u poljoprivredi, s obzirom na to da je svaka druga malina koja se kupuje u Švedskoj iz naše zemlje, izjavio je ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dve zemlje. Privredna komora Srbije i Ambasada Kraljevine Švedske su organizovali poslovni forum privrednika, na kojem je učestvovalo više od 80 srpskih i švedskih privrednika.

- Drago mi je da vidim velika i kvalitetna švedska preduzeća, među njima svakako i Ikeu. Švedska može i želi da prenese iskustva Srbiji - rekao je Lundin.

Svoja iskustva poslovanja u Srbiji predstavile su švedske kompanije koje su već prisutne na našem tržištu. Jedno od preduzeća iz Švedske koje posluje u Srbiji je i Ericsson, koji je na našem tržištu od 1996. godine.

- U Srbiji sarađujemo sa svim operatorima i unapređujemo mrežu mobilne telefonije. Četvrta tehnološka revolucija je već počela i želimo da pomognemo da privreda u Srbiji dostigne svoj maksimum. Poslednja faza razvoja je svakako 5G mreža, a operatorima obezbeđujemo da pređu na 5G mrežu samo promenom softvera - rekla je Mirjana Stojanović, menadžer za digitalne usluge u ovoj kompaniji.

Kompanija Tetra Pak u Srbiji posluje još od 60-ih godina prošlog veka i zapošljava više od 330 ljudi.

- Naša fabrika u Gornjem Milanovcu zapošljava oko 280 ljudi, a u prethodnih pet godina investirali smo 21 mil EUR. U toku 2018. godine proizveli smo 3,7 milijardi ambalažnih paketa i snabdeli kupce u 60 različitih zemalja - rekao je Jovan Gligorijević direktor ove kompanije.

Svakako jedna od najznačajnijih švedskih investicija u Srbiji je dolazak kompanije Ikea, koja je uložila 70 mil EUR u otvaranje prve prodavnice pre dve godine, i odakle najavljuju nove investicije.

- Ove godine počinje izgradnja ritejl parka pored već postojeće robne kuće, u kome će biti maloprodajnih objekata više različitih brendova - rekla je za eKapiju Hilde Van Kriknge, direktorka za korporativne komunikacije i održivi razvoj u kompaniji Ikea.

Iz kompanije Securitas najavljuju da će nastaviti da ulažu u sigurnost i bezbednost, pre svega kroz digitalizaciju obezbeđenja i podsećaju da su u Srbiji izgradili jedan od najmodernijih opertativnih centara na Balkanu na 2.000 m2.

- Poslujemo u 57 zemalja i imamo oko 345.000 zaposlenih. U Srbiji imamo oko 4.000 zaposlenih, a cilj nam je da učinimo svet bezbednijim i siguran sam da ćemo uspeti to zajedno da uradimo. Prošle godine smo otvorili najsavremeniji operativni centar na Balkanu, kao i najsavremeniji trening centar naše kompanije koja je jedina licencirana za sve oblasti obezbeđenja - rekao je za eKapiju Igor Bubanja, direktor prodaje i marketinga.

Kompanija Oriflame Cosmetics posluje u Srbiji već 18 godina, a njihov fokus je na digitalizaciji, osnosno onlajn kupovini.

- Trenutno nam se u Srbiji 80% prodaje odvija onlajn, i aktivni smo na svim društvenim mrežama. Plan je da 2020. godine onlajn prodaja bude 100% - rekao je Dalibor Opačina, menadžer prodaje.

Ukupna trgovinska razmena dve zemlje je prošle godine povećana za 18%, rekao je ambasador švedski ambasador u Srbiji i podsetio da je u septembru švedski Rimaster, podizvođač iz metalske industrije, stigao u Paraćin. Rimaster planira za početak da zaposli tamo oko 300 ljudi i proširi svoje investicije za oko 50 mil EUR.

Lundin je istakao da Srbija i Švedska, ipak, imaju najveći potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede, gde Srbija, kako je rekao, ima fantastičan potencijal koji je samo delimično iskorišćen, ali svakako i u oblasti zaštite životne sredine.

I.M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.