NavMenu

Nemačkoj nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona

Izvor: seebiz.eu Utorak, 04.06.2019. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Nemačkoj nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona. Nastavi li se trend opadanja broja kamiondžija, država bi mogla da doživi kolaps logistike i trgovine, javljaju nemački mediji.

Nemačko udruženje špeditera i logistike već sada upozorava da bi police supermarketa uskoro mogle biti prazne.
Zahtevaju preduzimanje mera potrebnih da bi zanimanje vozača kamiona bilo što atraktivnije mladim ljudima.

Niska plata i loši uslovi rada učinili su taj posao nepopularnim. Upravo tema nedostatka vozača kamiona biće glavna tema programa četvorodnevnog Sajma transporta i logistike koji u utorak počinje u Minhenu.

Predstavnik Sajma, Stefan Rumel, upozorio je da svake godine u Nemačkoj 30.000 vozača kamiona ode u penziju, a da novih vozača dođe tek polovina od toga broja. Više od trećine vozača ima 55 i više godina, a tek 2,5% ih je mlađih od 25 godina. Samim tim, 40% vozača kamiona moglo bi da ode u penziju u sledećih 10 - 15 godina. Tako bi 2030. godine Nemačkoj moglo da nedostaje čak 150.000 vozača kamiona.


Udeo žena u ovom zanimanju tek je 1,7%.

- Istovremeno se povećava obim transporta. Tome je doprinelo i snažno povećanje u onlajn trgovini. Prazninu u radnim mestima ne mogu popuniti ni vozači iz istočnog dela Evrope - naglasio je Dirk Engelhard.

Navodi da špediteri očajnički traže nove ljude, čak i na parkiralištima. Nedostatak vozača kamiona osećaju poslodavci, ali i sami vozači, koji ne uspevaju da smanje prekovremene radne sate.

- Nedostatak oseća i kupac, jer u prodavnicama nedostaju proizvodi - rekao je Bernd Ohlman iz Udruženja za trgovinu Bavarske, javlja Dnevnik.hr.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.