Izvor: eKapija | Utorak, 04.06.2019.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Resalta pokreće drugi projekat sa Atlantic Grupom - Modernizacija procesnog hlađenja u Foodlandu

(Foto: Shebeko/shutterstock.com)
Resalta je započela drugi projekat sa Atlantic Grupom u Foodland fabrici na Kopaoniku. Nakon projekta kompenzacije reaktivne energije 2018. godine, Resalta će sada modernizovati procesno hlađenje u proizvodnom pogonu.

- Postojeći procesni sistem hlađenja je energetski neefikasan, a ciljevi projekta su da se obezbedi pouzdano i konstantno hlađenje kroz odvojeno i samostalno rešenje zatvorenog kruga koje neće imati negativan uticaj na životnu sredinu. Štaviše, očuvanje vode za piće, posebno u letnjem periodu kada je to bilo najviše potrebno, bio je dodatni tehnički cilj. Hlađenje se koristi u procesu pasterizacije džemova i namaza, koji su osnovna delatnost fabrike, pod brendom Bakina Tajna - navodi se u saopštenju kompanije.

Da bi se poboljšala efikasnost i smanjila uticaj na životnu sredinu, Resalta će instalirati dva nova Daikin rashladna agregata vazduh-voda nominalne snage 106 kW i 331 kW. Foodland, kao deo Atlantic Grupe i lociran na Kopaoniku, jednom od najlepših prirodnih rezervata Srbije, smatra zaštitu životne sredine jednim od glavnih prioriteta. Implementirano rešenje će svake godine postizati uštedu vode od 24.000 m3.

- Resalta će finansirati ceo projekat i voditi računa o njegovoj implementaciji, kao i o održavanju, a klijent će vratiti Resalti investiciju od ostvarenih ušteda u periodu od 10 godina. Resalta preuzima sve rizike, uključujući finansijske i tehničke, dok klijent uživa u novom rashladnom sistemu sa većom efikasnošću i pouzdanošću, kao i sa manjim uticajem na životnu sredinu - navodi se.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.