NavMenu

Digitalizacija neknjižne građe u borskoj Narodnoj biblioteci

Izvor: Danas Utorak, 18.08.2009. 09:18
Komentari
Podeli

Pre nešto manje od godinu dana, a uz pomoć RTB "Bor", Ministarstva kulture Republike Srbije, Narodne biblioteke Srbije, opštine Bor i u saradnji s prijateljima biblioteke Foto Svarčetom i štamparijom "Grafomed", Zavičajno odeljenje borske Narodne biblioteke počelo je realizaciju projekta digitalizacije neknjižne građe.

Osim očuvanja, zaštite i dostupnosti, kako navode u Narodnoj biblioteci Bor, cilj digitalizacije je i prezentacija takve vrste građe najširoj javnosti, a Zavičajno odeljenje već čuva vredne kolekcije najrazličitije fotografske građe, negativa i fotografija koje su od neprocenjive važnosti za Bor i koje čine osnovu ovog projekta.

S obzirom na to da je vizuelna građa pogodna za prezentacije, kroz ovaj će projekat biti promovisana fotodokumentacija iz perioda 1947 - 2006. lista "Kolektiv" koju čini 4.881 negativ, kao i 365 negativa iz kolekcije Miroslava Radulovića iz perioda 1947 - 1971.

U ovim su kolekcijama Đuro Kolovratar, Dušan Mitić, Bajram Salijević i Ljubomir Markov najzastupljeniji autori. U Boru u javnom prostoru, prezentovane su digitalizovane fotografije i ova izložba nema za cilj da odgovori na pitanja i eksplicitno opiše sadržaj fotografija, već da podstakne međusobnu komunikaciju i tako prošlost i same fotografije učini sadržajnim danas, objašnjavaju u Narodnoj biblioteci Bor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.