NavMenu

BRNABIĆ: Spajanje Fiata i Renaulta je dobra vest za Kragujevac, u planu i nove investicije

Izvor: Tanjug Utorak, 04.06.2019. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: BalkansCat/shutterstock.com)
Fiat u Kragujevcu nije, niti će biti ugrožen ukoliko dođe do spajanja sa Renaultom, a Vlada Srbije razgovara i posreduje između sindikata i menadžmenta fabrike kako bi radnici u najmanjoj mogućoj meri bili pogođeni previranjem i transformacijom fabrike, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

- U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima sindikata i menadžemntom, ali jedno je sigurno, a to je da, ukoliko dođe do spajanja Fiata i Renaulta, to je dobra vest za Srbiju, jer će to biti jača kompanija koja je najavila da neće biti zatvaranja nijedne fabrike iz spektra Fiata i Renaulta. Pre nego što je i stigao takav predlog od Fiata, razgovarala sam o povećanju investicija u frabiku u Kragujevcu. Tu postoje najkonkretniji planovi do sada, o kojima u ovom trenutku još ne mogu da govorim - rekla je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će Vlada Srbije odobriti odlazak radnika fabrike u Kragujevcu na prinudni odmor od 90 dana, o čemu je menadžment Fiata Ministarstvu rada uputio zahtev i da li će radnicima biti isplaćen pun iznos plate, premijerka odgovara da su u stalnoj komunikaciji sa sindikatom, te da posreduju između sindikata i menadžmenta.

Napominje i da će ovo, u svakom slučaju, "biti teža godina za Fiat", zbog najavljene transformacije.

- Ovo će svakako biti nešto teža godina, jer je godina u kojoj i Fiat ima svoju transformaciju i spajanje sa Renaultom, zbog čega su traženi ti dodatni dani i gledaćemo kako možemo da izađemo radnicima u susret da bi u najmanjoj mogućoj meri bili pogođeni tim previranjem i transformacijom fabrike, ali budućnost ni na koji način nije ugrožena - rekla je Brnabić.

Kaže da su predstavnici sindikata Fijata iz Kragujevca na sastanku sa njom izrazili zabrinutost u vezi sa novonastalom situacijom i činjenicom mogućeg odlaska na prinudni odmor od 90 dana.

- Mislim da radnici, u tom slučaju prinudnog odmora, nemaju punu platu, mislim da je to 65% plate. Razgovaramo i sa sindikatima i sa menadžemntom. To je najbolje što mogu da vam kažem u ovom trenutku - rekla je Brnabić.

Inače, ugovor između Vlade Srbije, koja u vlasništvu ima udeo od oko 30%, i italijanskog Fiata, istekao je prošle godine.

Fiat Chrysler automobili (FCA) objavio je na svom sajtu da bi njihova ponuda za spajanje sa Renaultom prošla bez zatvaranja ijedne fabrike. Moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Fiat je početkom ove nedelje francuskom proizvođaču automobila predložio spajanje. U saopštenju FCA navodi se da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele 5 mlrd EUR godišnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.