NavMenu

BIM softver bi do 2022. godine mogao da postane obavezan u građevinskom projektovanju (VIDEO)

Izvor: Gradnja.rs Ponedeljak, 03.06.2019. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kartinkin77/shutterstock.com)Ilustracija
Plan udruženja BIM Srbija, koje promoviše primenu i standardizaciju informacionih tehnologija i nauka u građevinarstvu, jeste da do 2022. godine BIM softver (Building Information Modeling) postane obavezan, kako bi građevinska industrija postala efikasnija.

- Građevinska industrija je toliko neefikasna da se zbog nesporazuma, ponovne izrade projekata i slabog upravljanja informacijama, na projektima gubi oko 35% novčanih sredstava - kaže Veljko Janjić, predsednik ovog udruženja.

Prema stastici Evropske federacije za građevinsku industriju, 72% projekata prebacuje budžet, 70% projekata kasni, a iz prakse se saznaje da 50% od projekata koji kasne prebace početno ugovorenu cenu za više od 50%.

Građevinska industrija je u poslednih 70 godina zabeležila rast produktivnosti od svega 6%. Objašenje za ovu poražajuću statistiku leži u tome što je prodor digitalizacije u građevinskom sektoru praktično zanemarljiv.

BIM ne samo da uvodi treću dimenziju u projekat, već uvodi i dodatne dimenzije, poput vremena (4D), troškova (5D), održivosti i potrošnje energije (6D) kao i upravljanja i održavanja objekta (7D). Takođe, ovaj softver može pospešiti cirkularnu ekonomiju, odnosno onu u kojoj nema otpada.





Uvođenje BIM-a u posao nije jednostavan proces. Najveći izazovi, pored izdvajanja novca za nabavku novog softvera, jeste i učenje novog načina rada. Mlađe generacije će biti spremne, jer je Igor Peško, pomoćnik direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju, najavio da će u sledećoj akreditaciji na tri departamana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu biti uvedeno šest predmeta koji će izučavati implementaciju BIM tehnologija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.