Izvor: eKapija | Ponedeljak, 03.06.2019.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

FinTech za biznis forum 4. juna u Beogradu - Stvaranje savremenog finansijskog ekosistema u Srbiji

Dragana Stanojević
Započinjanje poslovanja i svako dalje ulaganje u razvoj firme podrazumeva suočavanje sa brojnim izazovima. Za srpska preduzeća, a naročito za mikro, mala i srednja, jedan od najvećih izazova jeste kako obezbediti početni kapital ili sredstva za dalji razvoj.

Postojeći bankarski krediti ne mogu da zadovolje potrebe finansiranja ovog velikog i raznolikog sektora, čiji pripadnici često ne ispunjavaju ni početne uslove za njihovo dobijanje ili nemaju dovoljno znanja o upravljanju finansijama. Zato mnogi rešenje pronalaze u finansiranju sopstvenim sredstvima ili pozajmicama od porodice i prijatelja. Takav rast, uz oslanjanje isključivo na sopstvena sredstva, znatno je sporiji. Kako mala i srednja preduzeća čine ogroman i važan deo ekonomije Srbije, posledice sporog rasta odslikavaju se i na ukupan privredni rast države Srbije, a osećaju ih i svi njeni građani.

Širi izbor i lakši pristup izvorima finansiranja za srpske predzetnike je pitanje koje zahteva brzo i sistemsko rešavanje. Na sreću, današnje društvo i nova tehnološka rešenja u oblasti finansija nude efikasne odgovore. FinTech ("finansijske tehnologije") revolucija je globalna - korisnicima i kompanijama širom sveta omogućava brže i povoljnije upravljanje finansijama, agilnije i jednostavnije servise i proizvode i nove izvore finansiranja koje mogu da koriste i preduzeća koja nisu idealni bankarski klijenti.

Ova rešenja menjaju sve, od toga šta korisnici mogu da vide i obave online, preko bržih i povoljnih transakcija, do "blockchaina" (tehnologije koja se oslanja na kriptovalute) i platformi koje munjevito povezuju one sa sjajnom idejom za biznis i rast sa onima koji imaju novac za ulaganje. Pritom, ne mislimo samo na različite fondove, već i na pojedince i druge preduzetnike("crowdfunding" i "peer-to-peer lending". modeli).

Svedoci FinTech revolucije smo i mi u Srbiji. Ipak, da bi ove tehnologije zaista pružile potrebne odgovore na izazove srpskih preduzetnika i privrede, potrebno je unapređenje našeg finansijskog ekosistema. To podrazumeva otvoren dijalog Vlade Republike Srbije, privrede, finansijskih institucija i eksperata, čija saradnja osigurava pronalaženje realnih, dobro usmerenih i optimalnih rešenja za stimulisanje investicija i rast domaće privrede.

Fintek za Biznis forum (F4B), koji 4. juna u Beogradu organizuje USAID Projekat saradnje za ekonomski razvoj, početak je tog dijaloga. Forum povezuje predstavnike FinTech industrije sa širom poslovnom zajednicom i javnim sektorom u Srbiji i predstavlja nove i drugačije mogućnosti za finansiranje poslovanja - alternativne izvore finansiranja, zasnovane na novim tehnologijama.

Vodeći međunarodni i domaći eksperti govoriće o aktuelnim trendovima, dobrim praksama i konkretnim rešenjima koja su dostupna malim i srednjim preduzećima u Evropi i svetu. Govoriće se i o tome kako finansiranje poslovanja može biti brže i rasterećeno niza troškova, o mogućnostima "crowdfundinga", mitovima i istini o "blockchainu", o tome da li su banke i FinTech suparnici ili partneri.

Uz sve to, Forum će pokrenuti i značajno pitanje o tome kakav regulatorni sistem je potreban Srbiji kako bi ubrzala privredni rast i omogućila širi i adekvatniji izbor finansijskih proizvoda koji odgovaraju preduzećima različitih faza razvoja i različite veličine.

Fintek za Biznis forum je namenjen regulatorima, bankarima i predstavnicima drugih finansijskih institucija, IT i FinTech kompanijama, privatnim investicionim fondovima, finansijskim i poslovnim konsultantima, ali pre svega malim i srednjim preduzećima svih industrija koja žele i mogu da rastu, i koja zaslužuju našu pažnju i priliku da se okušaju na tržištu.

Sve informacije mogu se naći na https://fintech4.business, a za one koji se nisu na vreme registrovali, na istoj adresi je obezbeđen i direktan prenos.

Autor teksta je Dragana Stanojević, zamenik direktora USAID Projekat saradnje za ekonomski razvoj

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.