NavMenu

Kako je Švedska postala uspešna u recikliranju otpada

Izvor: Energetika.ba Subota, 01.06.2019. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: 9dream studio/shutterstock.com)
Prema poslednjim istraživanjima utvrđeno je da je Švedska veoma uspešna u recikliranju otpada. Ustvari, ova država je počela da uvozi otpad iz drugih država zato što nema više šta da prerađuje.

Švedska je jedna od prvih država koja je uvela takse na fosilna goriva 1991. te sada koristi uglavnom obnovljivu električnu energiju, prenosi Independent.

- Šveđani su orijentisani prema životu u prirodi i svesni su stvari koje se moraju raditi kako bi se rešili problemi u okolini. Dugo smo radili na tome da ljude uverimo kako je potrebno reciklirati stvari, a ne bacati ih, kako bismo mogli napredovati dalje - kazala je direktorka komunikacija kompanije za reciklažu Avfall Sverige Anna Carin Gripwell.

Tokom nekoliko proteklih godina Švedska je razvila poseban sistem recikliranja tako da se čak i otpad koji sagorevaju privatne kompanije koristi za zagrevanje kuća tokom dugih i hladnih zima.

- To je ključni razlog zašto imamo ovakvu mrežu, tako da bismo mogli da izvlačimo što više koristi iz otpada. U drugim državama on ide kroz dimnjak, kod nas se koristi za više korisnih stvari - dodala je Gripwell.

Cilj mnogih kampanja koje je pokrenula kompanija Avfall Sverige jeste da pošalju poruku ljudima kako se otpad može ponovo koristiti za mnoge svrhe. Ipak, Gripwell uvoz otpada iz drugih država navodi kao privremenu situaciju, kazavši kako Švedska očekuje da će druge države slediti njihov primer i koristiti otpad kao i oni.

- Svesni smo da je za sve to potrebno još vremena - zaključila je dodavši da švedske vlasti ulažu u proizvodnju inovativnih tehnika za reciklažu i unapređenje mnogih sistema u državi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.