NavMenu

Budući Agroindustrijski centar Zlatibor biće prvi takav centar u Srbiji

Izvor: Agrosmart Petak, 31.05.2019. 15:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalna konferencija "Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga" organizuje 3. juna 2019. godine u hotelu Tornik na Zlatiboru uz pomoć ambasade Švedske.

Time će se označiti početak realizacije jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga i opštine Čajetina u narednom periodu. Budući Agroindustrijski centar Zlatibor biće prvi takav centar u Srbiji.

Konferenciju će otvoriti Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Švedske u Beogradu.

Na celodnevnoj konferenciji će učestvovati profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. Zorica Vasiljević, dr Miladin Ševarlić, Zoran Rajić, uspešni preduzetnici i predstavnici struke iz Srbije: Vladimir Bojović, direktor Eko Agrara, Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Aleksandar Leposavić Institut za voćarstvo Čačak, zatim predstavnici proizvođača iz Republike Srpske i gosti: Katarina Gilblad, ekspert za tržište roba i osnivač konsultantske firme Agronomics Scandinavia AB iz Švedske i Kristos Andrea, osnivač i izvršni direktor agroindustrijskog centra sa Kipra.

Biće organizovane panel diskusije i prezentacije, kojima će se ukazati na nužnost osnivanja ovakvog centra, kao i na adekvatne modele poslovanja, mogućnosti i koristi koji se njegovim radom mogu ostvariti kako u Zlatiborskom okrugu, tako i za privredu cele zemlje.

Cilj konferencije je osnaživanje lokalnih proizvođača, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike, podsticanje preduzetništva, jačanje lokalne i regionalne privrede, zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, informisanje i edukacija, promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.


Formiranje budućeg Agronidustrijskog centra započeto je pilot-projektom izgradnje mini mlekare Naša Zlatka u selu Kriva Reka na Zlatiboru. Ona od septembra 2017. godine otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina. Danas otkupljuje 20.000 litara mleke dnevno, a na početku je to bilo 2.000 litara.

Osim konferencije, na glavnom zlatiborskom trgu biće održan i bazar na kome će lokalni proizvođači prodavati svoje proizvode. Biće održane i radionice iz oblasti organske proizvodnje, nutricionizma, pčelarstva i drugih oblasti poljoprivrede. Svečano otvaranje bazara predivđeno je u 10 sati, uz prikladan kulturno umetnički program.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.