NavMenu

Peckanje, svrab, osećaj peska u očima - Simptomi oboljenja suvog oka koji ukazuju da je vreme za oftalmologa

Izvor: eKapija Nedelja, 02.06.2019. 19:35
Komentari
Podeli
(Foto: Antonio Guillem/shutterstock.com)
Ukoliko ste tokom vožnje, čitanja ili neke druge svakodnevne aktivnosti osetili peckanje, svrab, iritaciju i osećaj prisustva prašine u očima, vrlo je moguće da patite od sindroma suvog oka. Jedno od najčešćih problema oka, koje mnogi imaju a da čak i ne znaju već ih pripisuju umoru i stresu, ima 60 miliona ljudi širom sveta, a ukoliko se na vreme ne tretira može dovesti do ozbiljnih oštećenja rožnjače.

Faktori koji mogu izazvati ili doprineti pogoršanju ovog zdravstvenog problema su suv i zagađen vazduh, vetar, hladnoća, klima uređaji, rad za računarom, vožnja automobila, dim cigarete ili korišćenje kontaktnih sočiva. Od sindroma suvog oka pati oko 75% stanovništva starijeg od 65 godina, i to češće žene nego muškarci - rečeno je na diskusiji stručne i opšte javnosti, koja je održana u hotelu Envoy, u organizaciji kompanije Bayer Beograd (Bayer).

Dr Tanja Kalezić iz Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Srbije objasnila je da suvo oko nastaje usled narušavanja suznog filma, koji normalno pokriva površinu oka, obezbeđujući jasan vid i vlažnost, kao i zaštitu od spoljnih agenasa.

- Oštećenje suznog filma može dovesti do nelagodnosti, smetnji u vidu i oštećenja površine oka, a ukoliko se suvo oko neadekvatno tretira, može dovesti do slabljena vida, infekcije, ulceracije ili oštećenja rožnjače. Pacijenti koji imaju problem suvog oka pate i do 4 puta više od drugih pacijenata, a najveće smetnje imaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što su vožnja, čitanje, rad na računaru ili gledanje televizije - istakla je dr Kalezić.

Ukoliko se primete neki od navedenih simptoma, preporuka je pre svega, pregled kod oftalmologa, a neki od saveta su da se obezbede prirodni uslovi osvetljenja i temperature, da se prave pauze u radu, da se češće trepće kao i da se konzumira hrana bogata omega 3 masnim kiselinama. Jedno od rešenja mogu biti i veštačke suze, koje imaju gotovo isti sastav kao prirodne i ne sadrže nikakve konzervanse.

- Jedan od saveta je da se nikako ne trljaju oči, da se pravilno skida šminka, bez jakog pritiskanja, da se izbegava zadimljeno okruženje i da se prave pauze tokom čitanja ili rada na računaru. Važno je koristiti i naočare sa zaštitom od UV zračenja, a korisno rešenje su i kapi koje možete koristiti neograničeno i koje nemaju nikakve štetne posledice - rekla je dr Kalezić.

Dr Tanja Kalezić i Ivana SamardžijaDr Tanja Kalezić i Ivana Samardžija
Stručna saradnica u kompaniji Bayer Beograd Ivana Samardžija, kaže da se sada problem suvog oka sada se uspešno može olakšati uz Bepanthol kapi za oči, koje su predstavljene javnosti, a koje veoma brzo ublažavaju tegobe suvog oka.

- Bepanthol kapi za oči deluju po principu stvaranja ravnomernog, stabilnog i dugotrajnog zaštitnog filma na očima, vlažući i podmazujući površinu oka. Kapi sadrže kombinaciju dve prirodne supstance, hijaluronsku kiselinu i dekspantenol - provitamin B5, koje deluju hidrirajuće i umirujuće na oko i brzo i dugotrajno ublažavaju simptome suvog oka. Hijaluronska kiselina stvara postojani, zaštitni sloj na površini rožnjače. Provitamin B5 ima visoku sposobnost vezivanja vode i zato vlaži i neguje oči, održavajući vlažnost oka. Takođe, kapi za oči veoma efikasno ublažavaju tegobe nastale zbog mehaničkog opterećenja prilikom dijagnostičkih pregleda ili uzrokovanog upotrebom kontaktnih sočiva - istakla je Samardžija.

Kako je rečeno, kapi se inače, mogu koristiti samostalno, u dužem periodu bez posledica, a primerene su i za korisnike kontaktnih sočiva kao i za decu.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.