NavMenu

Institut Nikola Tesla, Elektroprivreda RS i IRCE potpisali sporazum o saradnji - U planu jačanje tehničke i naučne delatnosti

Izvor: RTRS Petak, 31.05.2019. 15:04
Komentari
Podeli
Ilustracja (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracja
Predstavnici Elektroprivrede Republike Srpske, Istraživačko razvojnog centra elektroenergetike - IRCE iz Istočnog Sarajeva i beogradskog Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla potpisali su u petak, 31. maja, sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se stiču se uslovi za razmenu iskustava i unapređenje odnosa u oblasti stručne, odnosno tehničke, kao i naučno-istraživačke delatnosti.

Zajednički projekti i saradnja imaće za cilj pružanje pune tehničke podrške kompletnom sistemu Elektroprivrede RS, kako bi ga učinili još stabilnijim i tehnički funkcionalnijim.

- Bićemo tehnički i stručno mnogo snažniji i jači, a saradnja će biti značajna i za sam Institut Nikola Tesla jer će moći da koristi naše laboratorijske komplekse, odnosno laboratoriju visokog napona od 400 kV, koja je jedina takva u regionu - rekao je Aleksandar Todorović, direktor IRCE-a.

Saradnja će se ogledati kroz izrade projektnih aplikacija, studija izvodljivosti i analiza, ispitivanja i dijagnostike elektro opreme, usavršavanja stručnog kadra. Јedan od bitnijih budućih zajedničkih projekata u sistemu ERS-a će biti zamena sistema pobude na generatorima HE na Drini.

Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović istakao je da potpisivanjem ugovora ERS želi da ojača naučno-tehničke institucije u svom resoru.

Saradnja će biti od velikog interesa i za Institut Nikola Tesla, a od posebnog značaja biće međulaboratorijsko poređenje, odnosno međusobno tehničko dopunjavanje laboratorija koje poseduju obe institucije, naglasio je Zoran Ćirić, direktor Centra za automatiku i regulaciju Instituta Nikola Tesla.

U planu je i zajedničko delovanje na određenim projektima koji su van granica Republike Srpske, odnosno BiH i regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.