Izvor: eKapija | Petak, 31.05.2019.| 11:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

VR aplikacija za učenje znakovnog jezika pobednik prvog hakatona u Startit Centru Inđija

Način upotrebe virtuelne realnosti u svrhu obrazovanja, bila je tema prvog VR hakatona održanog od 24. do 26. maja, u Startit Centru Inđija. Pobednik hakatona bio je tim Pixels2Pixels koji je osmislio VR aplikaciju za učenje znakovnog jezika, a nagradni fond iznosio je čak 1.000 EUR.

Kako se navodi u saopštenju, ovo je bio šesti IT događaj koji se realizuje ove godine, u okviru projekta XBIT, finansiranog od IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020, u cilju predstavljanja virtuelne tehnologije u svrhe edukacije i unapređenja obrazovnog sistema. Partnerski ga sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz saradnju Opština Magadenovac i OSVIT Inkubator iz Donjeg Miholjca u Hrvatskoj.

Pobednički tim Pixels2Pixels osmislio je aplikaciju VR equal app, koja nas pored učenja znakovnog jezika uči i da smo svi jednaki uz slogan "We are equal". Prema statistici, broj ljudi sa oštećenim sluhom je u porastu, dok u najnerazvijenijim delovima sveta ne postoji kvalifikovanog stručnog kadra. Iz tog razloga VR app je namenjena podjednako deci sa posebnim potrebama, kao i njihovim drugarima iz odeljenja i obrazovanju kadrova u nerazvijenim delovima sveta.

U okviru hakatona studenti su imali priliku da tokom 48 sati osmisle, razviju i predstave svoja IT rešenja na zadatu temu. Na hakatonu je bilo 25 učesnika raspoređenih u šest ekipa, koji su pored prostora za razvijanje svojih ideja imali i posebne prostorije za odmor i sve što im je bilo potrebno za vreme trajanja hakatona.

Projekat XBIT bavi se razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva u programskom regionu, kao i za njegovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. U narednim mesecima realizovaće se mnogobrojne aktivnosti, kako bi se unapredilo korišćenje IT tehnologija u preduzetništvu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.