Izvor: Tanjug | Petak, 31.05.2019.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Domaće firme partnere nalaze u svetu - Od početka 2019. ugovoreni poslovi od oko 1,47 milijardi dinara

(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
U prva četiri meseca ove godine srpski privrednici dogovorili su na međunarodnim privrednim sajmovima izvozne poslove u vrednosti od oko 1,47 milijardi dinara.

Da nastupi domaćih kompanija nisu, kako se to često ocenjuje, "vikend izlet" u inostranstvu bez konkretnih rezultata, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS) dostavljeni Tanjugu. U ovoj godini, PKS će organizovati učešće srpske privrede na ukupno 19 međunarodnih sajmova u inostranstvu, od toga 16 u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

Pre četiri godine, ukupna vrednost dogovorenih novih izvoznih poslova svih izlagača iznosila je oko 20 mil EUR, a u 2018. godini više od 45 mil EUR.

- Ugovoreni poslovi naših kompanija na 16 sajmova prošle godine beleže cifru od oko 45 mil EUR - ističe rukovodilac centra za organizaciju sajmova, manifestacija i dogadaja u PKS Jovanka Ćalina.

Ona je rekla da srpski privrednici najčešće prate sajmove iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, a zatim iz metalne, tekstilne i građevinske industrije.

Zaključno sa aprilom ove godine, 79 srpskih kompanija učestvovalo na osam međunarodnih sajmova u inostranstvu na kojima je realizovano više od 3.600 kontakata. Brojke govore da se iz godine u godinu sve veći broj privrednika odlučuje da svoje partnere potraže van granica zemlje. Na primer, u 2015. godini PKS je vodila preduzeća na sedam međunarodnih sajmova u inostranstvu, na kojima je svoj proizvodni program i potencijal predstavilo ukupno 84 kompanije iz Srbije. Prošle godine na 16 različitih inostranih sajmova učestvovalo je ukupno 298 srpskih kompanija, a realizovano je preko 7.000 kontakata.

Pored tržišta regiona, srpske kompanije tradicionalno su prisutne na vodećim sajamskim manifestacijama u Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj, i Holandiji. Takođe, s obzirom na tokove svetske ekonomije i otvaranje "nepoznatih" tržišta, srpska "biznis diplomatija" partnere traži i u Kini, Indiji, Turskoj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.