NavMenu

Priboj i Rudo razvijaju jedinstven turistički proizvod - Spoj tenisa i kulturno-istorijskog nasleđa, projekat vredan 200.000 EUR

Izvor: Novosti Petak, 31.05.2019. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: ZoranOrcik/shutterstock.com)
Takozvani beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe s kraja 19. veka predstavljaju tematski okvir za razvoj turizma u okviru zajedničkog projekta prekogranične saradnje između Priboja i Rudog, koji je Evropska unija podržala sa 220.000 EUR.

Tokom narednih 18 meseci, na temeljima bogatog nasleđa koje baštine obe opštine biće uobličen novi turistički proizvod u okviru kojeg će nići dva teniska terena i gde će se organizovati turniri, a biće adaptirane i prostorije Jevđevića kuće, koja je "viđena" za umetničku radionicu i mesto za izradu suvenira.

A verovali ili ne, tenis su u grad na Limu doneli Austrougari davne 1880, i ovaj sport je - samo tri godine posle prvog servisa na čuvenom Vimbldonu - osvojio tadašnju varošicu. Upravo to je bila i asocijacija za treći zajednički prekogranični projekat, koji je povezao komšije iz Srbije i BiH.

- Mi uspešno sarađujemo već čitavu deceniju, a prva dva projekta koja smo realizovali su bila u vezi sa raftingom i rekom Lim. Sada smo se okrenuli tradiciji s kraja 19. veka - kaže direktor Turističke organizacije u Priboju Vladan Radović.

Istovremeno, prvi čovek Javne ustanove za sport i turizam u Rudom Vladimir Bradonjić ističe da spajanje dveju opština kroz turizam predstavlja strateško opredeljenje, s obzirom na to da su neke manje lokalne samouprave već iskoristile tu šansu i napravile svojevrsni "bum". Zato podseća i na ostatke rimskih, pa i srednjovekovnih gradova.


Jevđevića kuća

- Najstarija sačuvana kuća u Priboju sagrađena je 1879, a današnji oblik je dobila zahvaljujući donaciji profesora Vujice Jevđevića koji je u njoj živeo, pa je poklonio sugrađanima i još dodao 8.000 USD da se renovira posle iseljavanja kafane koja je tu nekada radila. Trenutno se u dvorištu gradi pomoćna prostorija za potrebe Muzeja, a mi se jednom od najznačajnijih srpskih naučnika u Americi još nismo valjano odužili, pa nema čak ni ulicu u svom gradu - kaže direktor Zavičajnog muzeja u gradu na Limu Savo Derikonjić, i najavljuje skori završetak adaptacije, te nabavku opreme za radionicu koja bi trebalo da bude otvorena u avgustu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.