Izvor: eKapija | Petak, 31.05.2019.| 08:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako poslodavci mogu da isplaćuju zaposlenima naknadu za prevoz? - Kupovina mesečne karte, ili veći porez

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Zakon o radu daje pravo zaposlenom na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, a Zakon o porezu na dohodak građana predviđa poresko oslobađanje za naknadu troškova zaposlenima za prevoz za dolazak i odlazak sa rada do visine mesečne karte odnosno do iznosa od 3.914,00 dinara. Ove odredbe se primenjuju godinama i do sada nije bilo nikakvih dilema u njihovoj primeni, kaže za eKapiju Aleksandar Vasić, računovođa i poreski savetnik u firmi Poslovni savetnik doo.

Vasić ističe da u dosadašnjoj praksi nije bilo previse dilema.

- Poslodavci su poštujući prava zaposlenih, isplaćivali naknadu za prevoz zaposlenima i iznos koji je zakonom predviđen kao neoporeziv koristili uz pribavljanje do sada uobiočajenih dokaza (utvrđivanje udaljenosti mesta prebivališta zaposlenog od mesta rada, podataka o cenama karte u javnom saobraćaju, i dokumentujući spiskom zaposlenih kojima se naknada za prevoz isplaćuje). Ovakvo postupanje bilo je u skladu sa ranijim Mišljenjem Ministarstva finansija i takvo postupanje ni koji način nije osporavano ni od strane kontrolnih organa (poreske uprave). Novim mišljenjem Ministarstva zahteva se pribavljanje dokaza o postojanju troškova prevoza, kao što su npr. računi za nabavljeno gorivo za zaposlene koji za dolazak na rad koriste automobile - kaže Vasić.

Aleksandar Vasić

Kada je reč o zaposlenima koji pešice ili biciklom dolaze na posao, Vasić kaže da je sagledavajući "širu sliku" zakona o radu, bez dileme, zakonodavac imao cilj da se svim zaposlenima nadoknade troškovi, bez obzira na koji način dolaze na posao i logično je pretpostaviti da svi imaju neku vrsta troška, prevoza ili kupovine i održavanja bicikla. No, kako navodi, prema sadašnjem stavu, zaposleni će sve morati dokazivati.

Drugi veliki problem, kako kaže naš sagovornik je i činjenica da dva zakona koja regulišu ovu oblast tumače dva ministarstva (rada i finansija), što unosi dodatnu konfuziju i stvara pravnu nesigurnost.

- Primena novog Mišljenja biće više nego komplikovana. Ako se zakonsko pravo na poresko oslobađanje bude tumačilo restriktivno, kako se najavljuje, poslodavci neće biti u prilici da bez neprimereno velikog administrativnog opterećenja ispune sve što se zahteva. U tom slučaju će verovatno odlučiti ili da kupuju mesečne karte, što sa druge strane umanjuje prava zaposlenih, ili da naknadu za prevoz uključuju u zarade što će dodatno povećati ionako veliko poresko opterećenje poslodavaca - zaključuje Vasić.

TEKST JE NASTAO U OKVIRU 5. MEĐUNARODNOG KONGRESA PORESKIH SAVETNIKA NA ZLATIBORU, A OSTALE TEKSTOVE MOŽETE VIDETI OVDE.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.