Izvor: Tanjug | Četvrtak, 30.05.2019.| 17:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

ANTIĆ: Do kraja 2019. gotov linijski deo gasovoda Turski tok

(Foto: Mc.rs)
Projekat Turski tok izuzetno je važan za Srbiju i do kraja ove godine će biti završen linijski deo deonice gasovoda.

- Linijski deo će Srbiji obezbediti niz mogućnosti koje nije imala do sada, uključujući i izgradnju gasnih elektrana - izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je za TV Hepi rekao da je novi projekat, za razliku od Južnog toka, koji je bio postavljen kao politički-međudržavni projekat, postavljen kao komercijalni.

Gasprom i Srbija gas će ga finansirati 30% kao osnivači, a ostalih 70% će biti finasirano od zajmova koje će Gas trans povući i koje će otplatiti. Antić je naveo da je reč o jednom potpuno ekonomski zdravo postavljenom projektu, koji će obezbediti finansiranje, vraćanje tih finansija i zaradu.

- Mi moramo da obezbedimo poziciju koja će biti zasnovana pre svega na državnim nacionalnim interesima i obezbeđivanju naše energetske bezbednosti. Srbija mora da obezbedi za sebe gas, upravo iz tog razloga mi činimo maksimum napora da projekti budu dobro postavljeni - rekao je Antić.

Kada je deonica kroz Srbiju u pitanju, kompanija Gas trans izdejstvovala je rešenje o izuzeću i pribavila dozvole za pripremne na tri, od ukupno četiri deonice.

- Ovog puta zaista radimo potpuno drugačije, pre svega smo usredsređeni na obezbeđivanje regulatornih uslova da taj gasovod može da radi. Od 15. aprila su počeli pripremni radovi, a od 15. maja građevinski radovi - objasnio je ministar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.