Izvor: Novosti | Četvrtak, 30.05.2019.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Vrbas se uključuje u regionalni sistem upravljanja otpadom - U planu gradnja kompostilišta

Ilustracija (Foto: Huguette Roe/shutterstock.com)
Opština Vrbas biće uključena u regionalni sistem upravljanja otpadom, koji će izgradnjom centralne deponije u Novom Sadu rešiti problem odlaganja smeća u Južnobačkom okrugu.

Predviđeno je da u Vrbasu i Bačkoj Palanci budu izgrađene transfer stanice sa kompostilištem, gde će se od organskog otpada praviti dragocen proizvod, sličan humusu, koji poboljšava kvalitet poljoprivrednog zemljišta. To je predočeno ovih dana na prezentaciji, koju su u sali SO održali predstavnici Odeljenja za urbanizam Opštinske uprave, Društva za projektovanje, urbanizam i ekologiju "Andzor inženjering" iz Novog Sada, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i lokalnog JKP "Komunalac".

Prema rečima predsednika opštine Vrbas Milana Glušca, sporazumom lokalne samouprave sa GIZ planirano je da se do 2020. godine izgradi kompostilište sa 1.200 tona biorazgradivog otpada. Preostali otpad biće sortiran, a ono što ne bude moglo da se reciklira odvoziće se na regionalnu deponiju u Novom Sadu.

To će stvoriti uslove da se opštinska deponija u Vrbasu, na koju se godišnje odlagalo oko 22.000 tona smeća, zatvori i rekultiviše.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.