NavMenu

Usvojene izmene i dopune Zakona o glavnom gradu - Opštine dobile šira ovlašćenja

Izvor: Beta Četvrtak, 30.05.2019. 08:33
Komentari
Podeli
Skupština grada Beograda (Foto: Mikhail Markovskiy/shutterstock.com)Skupština grada Beograda
Skupština Srbije usvojila je u četvrtak 30. maja izmene i dopune Zakona o glavnom gradu kojima se gradu proširuju nadležnosti i po kojima će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih zona sa većim ovlašćenjima.

Izmenama Zakona o glavnom gradu predviđeno je i da prigradske opštine imaju, uz saglasnost grada, svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine.

Prigradske opštine Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin dobiće pravo da van plana genrelane regulacije donose urbanističke planove uz saglasnost Grada Beograda.

Deset gradskih opština vršiće legalizaciju do 400 m2 i izdavati građevinske dozvole do 1.500 m2. Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 m2 i izdavati građevinske dozvole do 5.000 m2.

Izmenama zakona se ukida neposredno i tajno glasanje na izborima za savete mesnih zajednica u Beogradu. Ukida se i mogućnost da Beograd ukine postojeću gradsku opštinu i njeno područje pripoji jednoj ili više gradskih opština.

Ukida se obaveza da glavni grad ima gradskog arhitektu, umesto toga statutom se može predvideti pomoćnik gradonačelnika u oblasti urbanizma. Gradonačelnik i Gradsko veće prema propisanim izmenama zakona više neće imati obavezu da najmanje dva puta godišnje izveštavaju Skupštinu o izvršavanju odluka i drugih akata Skupštini grada.


Načelnik gradske uprave za svoj i rad gradske uprave odgovaraće Gradskom veću, a ne Skupštini Beograda.

U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj zakona decentralizaciaj i da se izmenama zakona izražava posebnost Beograda utvrđivanjem većeg broja nadležnosti i preciziranjem određenih poslova, jer dosadašnjim Zakonom o glavnom gradu suštinskih razlika gotovo i da nema u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave.

Gradsku zonu će činiti 10 opština: Vračar, Stari Grad, Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Palilula, Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zemun.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.