Izvor: RTV | Sreda, 29.05.2019.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Italijanski Ondaplast u Subotici otvorio fabriku za proizvodnju plastike - Investicija vredna 7 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
U Subotici je u utorak, 28. maja, svečano otvorena italijanska fabrika za proizvodnju plastičnih ploča i panela, kao i industrijske ambalaže Ondaplast Balkan. Investicija je vredna 7 mil EUR, a u naredne dve godine očekuje se da će imati oko 50 zaposlenih.

U prvoj fazi investicije u Subotici instalirana je jedna linija za proizvodnju i obradu plastike i zaposleno 25 radnika, a u narednom periodu planira se instaliranje još dve proizvodne linije i dupliranje broja zaposlenih. Razlozi zbog čega su se odlučili za Suboticu su, između ostalih, troškovi energije i stručna radna snaga.

- Još jedna veoma važna stvar za nas je visok nivo znanja. Prosečan nivo obrazovanja u Srbiji je veoma visok. Generalno, imamo dobru infrastrukturu. Subotica je pozicionirana na dobrom mestu, sa putnim konekcijama sa svim delovima Evrope - rekao je izvršni direktor kompanije Ondaplast Balkan Marko Fontana.

Ondaplast se ovim pridružio ostalim italijanskim kompanijama u Subotici, koje zapošljavaju oko 2.000 radnika. U Vojvodini posluje 70 italijanskih kompanija, koje zapošljavaju više od 11.000 ljudi.

- Ovo su stvari koje treba da nas raduju. Otvaranje novih radnih mesta, bolji život naših građana i standard su nešto ka čemu svi težimo - poručio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

- Ovo je samo potvrda činjenice da je lokomotiva razvoja među lokalnim samouprava u Srbiji upravo Grad Subotica - naglasio je potpredsednik Pokrajinske Vlade Ivan Đoković.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo istakao je:

- Radimo u Srbiji, za Srbiju i sa srpskim narodom.

Robna razmena regiona severa Bačke i Potisja i Italije iznosila je prošle godine 125 mil USD. Dolaskom Ondaplasta, koji predstavlja braunfild investiciju s obzirom da su otkupili nekadašnji Metro, stvaraju se preduslovi da ova brojka bude još veća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.