Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 28.05.2019.| 16:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

ArcelorMittal kroji sudbinu 10.000 radnika - Potrebno hitno rešenje za produženje proizvodnje u Prijedoru

Ilustracija (Foto: TTstudio/shutterstock.com)
Konfederacija sindikata RS protivi se najavljenom otpuštanju 300 radnika preduzeća ArcelorMittal Prijedor, sa kojim, kako podsećaju, sarađuje više od 150 kooperanata, a čije poslovanje dobrim delom zavisi od obima procesa rada u prijedorskom rudniku.

Ili, ako ćemo biti još konkretniji, sudeći po podacima Sindikata prijedorskog ArcelorMittala, u pitanju je gotovo 10.000 ljudi koji, direktno ili indirektno, zavise od ove kompanije.

- Izražavamo zabrinutost zbog najave smanjenja obima proizvodnje i broja zaposlenih jer to direktno utiče na poslovanje preduzeća i organizacija čiji su radnici članovi Konfederacije, te nas to obavezuje da u punom kapacitetu i sa svim članstvom damo doprinos u svim aktivnostima kako bismo zaštitili postojeća radna mesta ne samo u ArcelorMittalu Prijedor, već i u Železnicama RS, Naftnoj industriji, Elektroprivredi RS i više od 150 kooperanata - navode iz Konfederacije.

Tokom sednice Predsedništva Konfederacije podržali su inicijativu Sindikalne organizacije ArcelorMittala Prijedor o zajedničkom sastanku sa predsednikom Vlade Radovanom Viškovićem, resornim ministrom Petrom Đokićem, gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem, te predstavnicima ArcelorMittala i Sindikata.

- Predlažemo da se taj sastanak zakaže hitno, a najkasnije do 10. juna - poručuju sindikalci.

Zahtevaju od Vlade RS, resornog ministarstva i kompanije ArcelorMittal Prijedor da preuzmu odgovornost i prevaziđu sve probleme u međusobnim odnosima i hitno pronađu zajedničko rešenje po pitanju sigurne budućnosti rudarenja i produženja proizvodnje.

- Rezultat dogovora moraju biti nova zapošljavanja, povećanja ličnih primanja i poboljšanje standarda zaposlenih, a nikako smanjenje broja radnika - napominju iz Konfederacije sindikata, koja podržava odlučnost Sindikalne organizacije ArcelorMittala Prijedor da svim vidovima borbe sačuva postojeći broj radnika.

Nakon sednice Saša Kukolj, predsednik Sindikata ArcelorMittala Prijedor rekao je da od te kompanije zavise brojna preduzeća.

- Osim gigantskih preduzeća, tu su i mnoge firme koje se bave održavanjem i svim ostalim što je potrebno za snabdevanje rudnika. Nemamo tačan podatak o broju radnika, ali su velike cifre u pitanju. Možemo skoro reći da je u pitanju blizu 10.000 - naveo je Kukolj u izjavi za Nezavisne.

U ArcelorMittalu Prijedor rekli su za Nezavisne da nisu upoznati sa stavovima i zaključcima sastanka Konfederacije sindikata RS, a u resornom ministarstvu da sa Ministarstvom finansija, a uz potpuno informisanje Vlade, preduzimaju korake za koje imaju mogućnosti, a u cilju rešavanja otvorenih pitanja u preduzeću ArcelorMittal Prijedor. Ocenjuju da je Vlada bila odgovorna i da je na vreme delovala kako bi predupredila probleme.

- Vlada je uvek imala razumevanja za razgovore sa predstavnicima ArcelorMittala Prijedor o svim pitanjima koja su važna za njihovo poslovanje, ali nije imala moć da u zajedničkom preduzeću donosi odluke shodno svojim interesima, zato što kompanija ArcelorMittal u zajedničkom preduzeću, odnosno ArcelorMittal Prijedor, ima većinu kod donošenja odluka - kažu iz resornog ministarstva.

ArcelorMittal je ranije saopštio da je zbog neizvesnosti u vezi sa dugoročnom budućnosti proizvodnje železne rude u Prijedoru, ArcelorMittal Prijedor morao doneti tešku odluku o smanjenju proizvodnje železne rude sa 1,5 miliona na milion tona godišnje, a što će, ističu, neizbežno dovesti do gubitka 300 zaposlenih.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.