Izvor: eKapija | Utorak, 28.05.2019.| 16:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usaglašen obuhvat budućeg parka prirode Bjelašnica - Visočica - Treskavica - kanjon Rakitnice

Ilustracija (Foto: dnaveh/shutterstock.com)
Federalno ministarstvo zaštite životne sredine i turizma je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za ekologiju (UNEP) organizovalo niz sastanaka sa opštinama Konjic, Trnovo i Hadžići u cilju usaglašavanja aktivnosti sa ovim lokalnim zajednicama na uspostavljanju zaštićenog područja Bjelašnica–Treskavica–Visočica–Kanjon Rakitnice.

Konsultacije su se održale u toku ovog meseca, a rezultirale su dogovorom o konačnom obuhvatu budućeg zaštićenog područja Bjelašnica–Visočica–Treskavica–Kanjon Rakitnice, koje bi nakon sprovođenja zakonske procedure proglašenja zaštite obuhvatalo oko 24.000 ha na teritorijama ovih opština (oko 10.000 ha na području opštine Konjic, oko 9.200 ha na području opštine Trnovo i oko 4.600 ha na području opštine Hadžići).

Preliminarno je utvrđeno i da bi ovom prostoru bila dodijeljena treća kategorija zaštite – park prirode.

Inače, prema Zakonu o zaštiti prirode FBiH, park prirode je prostrano prirodno ili delom kultivirano područje kopna i/ili mora i s naglašenim pejzažnim, vaspitno-obrazovnim, kulturno-istorijskim i turističko-rekreacijskim vrednostima. U parku prirode dopuštene su privredne i druge delatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.