NavMenu

Narodna banka Srbije prati primenu Zakona o konverziji kredita u švajcarcima

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2019. 16:33
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da nadzire primenu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u postupku posredne i neposredne kontrole, a ne u postupku po pojedinačnim pritužbama propisanim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Itaknuto je da će NBS aktivno pratiti postupanje banaka i sprovoditi kontrolne postupke, te proveriti postupanje banaka, a ako utvrdi određene nepravilnosti uključujući i one koje su materijalnog karaktera, naložiće njihovo otklanjanje bez obzira na zaključen ugovor o konverziji.

Podseća se da je Zakonom o konverziji obuhvaćeno više od 17.000 korisnika i 15 banaka, a zakonodavac je u pogledu kontrole primene tog zakona uputio na Zakon o bankama, budući da NBS po tom zakonu ima mnogo šira ovlašćenja prema bankama nego u postupku po pritužbi.

Na osnovu Zakona o bankama, ukoliko NBS utvrdi nepravilnosti, bankama može da naloži otklanjanje tih nepravilnosti prema svim korisnicima, za razliku od postupka po pritužbi.

- Što se tiče mogućeg dejstva zaključenja ugovora kojim se vrši konverzija, na spor koji se već vodi između korisnika i banke, ovo dejstvo će u svakom konkretnom sporu utvrđivati sud, u zavisnosti od svih okolnosti konkretnog slučaja, a naročito od tužbenog zahteva i predmeta spora, dosadašnjeg toka sudskog postupka, dokaza izvedenih u tom postupku, zaključenog ugovora kojim se vrši konverzija, kao i zahteva koje u tom smislu same stranke iznesu pred sudom - navedeno je u saopštenju.

S tim u vezi, kako je istaknuto, odlučujući o sudbini parničnog postupka, sud može da ceni, a stranke da pred sudom osporavaju bilo koju odredbu ugovora kojim se vrši konverzija.

Naglašeno je da NBS ne može da ulazi u sudsku nadležnost, te da utvrđuje posledice zaključenog ugovora kojim se vrši konverzija na parnične postupke koji su u toku.

Iz NBS savetuju svim korisnicima da, ukoliko imaju određenih nedoumica ili primedaba u vezi s konkretnim odredbama tog predloga, najpre kontaktiraju banku i probaju da u neposrednoj komunikaciji razreše eventualna sporna pitanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.