NavMenu

Skladištenje žitarica - unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz uvođenje novih tehnologija

Izvor: Politika Četvrtak, 13.08.2009. 11:23
Komentari
Podeli

Kod nas ima puno prostora za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i kroz uvođenje novih tehnologija. Baviti se poljoprivredom je važan i odogovoran posao, jer od prinosa zavisi i život ne samo poljoprivrednika, već i svih stanovnika zemlje u kojoj živi.

– Imajući u vidu stanje poljoprivredne proizvodnje kod nas i u zemljama zapadne Evrope i Amerike, primenjenih tehničkih mera za unapređenje proizvodnje, primenjenih standarda kvaliteta i stanje ponude, kod nas ima prostora za njeno unapređenje i kroz uvođenje novih tehnologija– kaže Miloš Milošević, dipl. inž. el, komercijalni direktor u "BraumSystems", firme koja je ponudila našem tržištu sistem za regulacije procesa sušenja u kontinualnim sušarama za žitarice.

Prema Miloševićevim rečima, sušenje žitarica podrazumeva smanjenje vlažnosti zrna na optimalnu vrednost, koja je pogodna za skladištenje u silose. Vlaga u zrnu prouzrokuje velike gubitke u procesu skladištenja. Počevši od samozapaljenja žitarica u silosu usled prevelike i neujednačene vlage, preko pojave gljivičnih kultura, pa do povećanja potrošnje energenata tokom sušenja, kada dolazi do presušivanja proizvoda. Takođe postoje gubici u kvalitetu zrna (lomljenje) tokom procesa presipanja iz jednog silosa u drugi, radi očuvanja primarnog kvaliteta. Sistemom regulacije procesa sušenja dobija se proizvod ujednačene, zahtevane vlažnosti uz minimiziran utrošak energenta za sušenje.

– Kontrola procesa sušenja žitarica je jedan od najzahtevnijih procesa u oblasti upravljanja. Dugi niz godina je bio potreban da bi se razvio odgovarajući upravljački model, koji je ustvari modifikovana verzija Generic Model Control (procesnog modela), koji su razvili Lee&Sullivan 1989. godine, relativno skoro, što govori o složenosti problema – dodaje naš sagovornik.

Iskustva pokazuju da se primena novih tehnologija u poljoprivredi uvek isplati.Ulaganje u sistem za regulaciju procesa sušenja žitarica je investicija koja se povrati za manje od jedne godine. Sam sistem je izuzetno jednostavan za montažu, korišćenje i održavanje.

Prema njegovim rečima, uređaj upravlja sušarom neprekidno, danima, cele sezone, ostvarujući na izlazu iz sušare visoki kvalitet zrna zahtevane vlažnosti. Sve vrednosti se dokumentuju izveštajem, ali se i zapisuje u internu memoriju kako bi se, na eventualni zahtev odgovornih, mogle analizirati. Druga velika prednost je ujednačen kvalitet (vlažnost) žitarice, a treća je minimizacija troškova sušenja jer se smanjuje potrošnja energenata.

– Kako je ovakav sistem od skora na našem tržištu, još nije dovoljna informisanost firmi koje imaju sušare. Individualna primena ovog sistema može da bude na posredan način: kada individualni poljoprivrednik predaje rod na sušenje i skladištenje može da izabere firmu koja ima bolje tehnološke uslove – automatizovan sistem kontrole sušenja. Na taj način će i poljoprivrednik maksimalno očuvati vrednost svog proizvoda i obezbediće bolju cenu u trenutku prodaje. U SAD i Kanadi postoji više hiljada automatizovanih sušara na ovaj način, a kod nas tek toliko da se mogu izbrojati prstima jedne ruke.

Veoma je važno saznati da li postoji podrška države i banaka da se ovaj vid skladištenja žitarica rasprostrani.

– U toku je realizacija projekta u kome su sa jedne strane poljoprivrednici, a sa druge Ministarstvo poljoprivrede, Evropska banka za obnovu i razvoj, banke Komercijalna i Intesa i grupa skladišta (silosa). Predajom žitarica na uskladištenje poljoprivrednici dobijaju robne zapise, koji mogu da koriste za dobijanje kratkoročnih kredita kod banke, da bi mogli da započnu novi ciklus proizvodnje. Odluku o prodaji svojih uskladištenih viškova žitarica mogu doneti onda kada to njima najviše odgovara. Sušenje žitarica i pilot projekat smeštaja tržišnih viškova žitarica u silose i njihova prodaja kada im je cena na tržištu povoljna, interesantna je za poljoprivredne proizvođače.

Kako Milošević kaže već su sklopljeni prvi ugovori, a na bazi robnih zapisa odobreni su i prvi krediti poljoprivrednicima koji su se odlučili da na ovaj način sačuvaju vrednost uskladištenih žitarica.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 13.08.09. )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.