NavMenu

Sabor voćara u Gruži - Spoj struke, nauke i prakse

Izvor: Agroklub Utorak, 28.05.2019. 14:40
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Tradicionalni Sabor voćara, koji organizuje Gruža agrar, ove godine okupio je rekordan broj zainteresovanih. Oni su na plantažama porodice Nikolić, koja gaji jabuke, nektarine i borovnice, čuli preporuke stručnjaka, uputstva i prognoze.

O savremenim svetskim trendovima u proizvodnji jabuke govorio je prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog univerziteta u Ljubljani, Aleksandar Jotov, ispred kompanije BASF, zatim prof. dr Jasminka Milivojević, prof. dr Novica Miletić i doc. Dr Dragan Radivojević.

Opština Knić, kojoj pripada Gruža, prošle godine izvezla je poljoprivredne proizvode u vrednosti od preko 9 mil EUR.

- Ukupan izvoz iz ove opštine, koja se uglavnom bavi poljoprivredom, bio je 22 mil EUR. U prvom kvartalu ove godine veći je za 36% nego u istom kvartalu prošle godine. Ovaj kraj je veliki potencijal. Skupovi ovakve vrste su u stvari fakulteti, ali na otvorenom, direktno na plantažama gde proizvođači mogu da vide šta su i kako su dobro uradili, a gde greše. To je zaista prava retkost - rekao je Predrag Lučić, predsednik Privredne komore Kragujevca.

Miroslav Nikolić iz Gruže agrara voćarstvom se bavi 15 godina, a pre jedne decenije proizvodnju je podigao na profesionalni nivo. Uvek je naglašavao važnost čvrste spone između struke, nauke i prakse. Taj princip video je u razvijenim voćarskim regionima širom sveta, a potom je počeo sa organizovanjem letnjeg i zimskog sabora voćara.


- Mi smo postigli uspeh u voćarstvu, ali želimo i da ostali dođu do tog nivoa. Ovde svi mogu da vide šta smo to mi primenili i kako radimo u Balosavi. Želimo da ceo naš kraj bude uspešan, a ne samo mi - rekao je Nikolić, koji je ove godine vođenje plantaža zvanično prepustio svom sinu Nemanji.

Osim u predavanjima, voćari i njihove porodice mogli su da uživaju u propratnim sadržajima - vožnji kočijama, jahanju, pikadu, igraonicama za decu. Na imanju porodice Nikolić organizuje se i mini poljoprivredni sajam sa nekoliko desetina izlagača.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.