Izvor: eKapija | Utorak, 28.05.2019.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Narodna banka Srbije upozorava građane da vode računa o tome ko im pruža bankarske usluge

(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije izdala je saopštenje u kome navodi da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate.

Takođe, jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novčanih sredstava uz reklamu u kojoj se garantuje isplata dobiti.

- S tim u vezi, ukazujemo da pružanje ovih usluga predstavlja zapravo neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita, a to je krivično delo. Zakonom o bankama je propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom - ističe se u saopštenju.

Dodaje se da pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu Narodne banke Srbije kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca. Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj koji može odobravati kredite radi podsticanja razvoja privrednih subjekata.

- Ukazujemo i da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što pruža dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti - dodaje se u saopštenju.

Zaključuje se da u slučaju da građani poveravaju ili pribavljaju novčana sredstva od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, postoji značajan rizik da neće svoja sredstva povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno:

- Narodna banka Srbije u takvoj situaciji nije u mogućnosti da štiti njihova prava i interese, jer nema ovlašćenja da vrši kontrolu poslovanja takvih privrednih društava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.