NavMenu

Petrohemiju merkaju Rusi, Poljaci i Rumuni - Tender do kraja 2019.

Izvor: RTS Utorak, 28.05.2019. 10:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sarapinas Valeriy/shutterstock.com)Ilustracija
Tender za Petrohemiju biće raspisan do kraja godine. Kako RTS saznaje, za pančevačku fabriku interesuju se investitori iz Rusije, Poljske a danas su je obišli i predstavnici jedne rumunske kompanije. Ono što je najvažnije je da fabrika posluje pozitivno i tržišno.

U Vladi pripremaju proces privatizacije Petrohemije, ali ne žure. Sa potencijalnim investitorima se razgovara i traži se najbolji model koji će u pančevačku fabriku dovesti novog vlasnika.

- Očekujem da ćemo iz svih pregovora i svih analiza koje potencijalni investitori mogu i treba da urade, u toku ove godine imati nešto što je izvesno i da ćemo na osnovu toga moći da objavimo javni poziv do kraja godine - rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Dok čekaju investitora, u Petrohemiji su uz nedavni remont i sami pokrenuli najveće investicije u protekle tri decenije. Tako će proizvodnju uvećati za 23%.

- Vrednost investicionih radova je oko 18 mil EUR remontnih radova oko 2 mil EUR. Ukupno 20 mil EUR je utrošeno u ovom periodu, sve je obezbeđeno iz poslovnih sredstava kompanije - navodi generalni direktor Petrohemije Velimir Unković.

U fabrici etilena, do oktobra, imaće i četvrtu proizvodnu liniju i novu liniju za pakovanje a dobili su i novi kontrolno-upravljački sistem.

- Kvalitet proizvodnje je uvek imperativ. Prioritet je uvek bio na bezbednosti i sigurnosti samog rada fabrike - ukazuje poslovođa u fabrici etilena Predrag Bulić.

Unković navodi da je smisao izvršenih investicionih aktivnosti veća efikasnost proizvodnog procesa, da se obezbedi niža potrošnja energije i samim tim bolja konkurentnost na tržištu kroz nižu cenu koštanja.

Uz podršku države Petrohemija je uspešno reorganizovana i sa 1.450 zaposlenih već petu godinu posluje pozitivno. U Vladi računaju na to da će je privatizacijom dovesti u vrh hemijskih proizvođača.

- Kako bi Petrohemija u perspektivi dobila nekog novog vlasnika, dobila investitora koji će obezbediti dodatni i neophodni kapital za investiranje, ulaganje, širenje kapaciteta, odnosno pozicioniranje na svetskom tržištu na jednom drugačijem i zavidnom nivou - ukazuje Stevanović.

Za to je neophodno investirati oko 150 mil EUR u novu fabriku polipropilena – što se očekuje od budućeg vlasnika.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.