NavMenu

Saradnja domaćih i grčkih kompanija iz sektora građevinskog materijala

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 27.05.2019. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
U Beogradu su organizovani poslovni susreti srpskih i grčkih kompanija iz sektora građevinskog materijala, a u cilju da se pomogne srpskim kompanijama da lakše i brže uspostave kontakt sa potencijalnim partnerima iz Grčke.

Poslovni skup u hotelu Metropol u Beogradu organizovali su ambasada Republike Grčke u Beogradu u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Enterprise Greece. Opunomoćeni ministar za ekonomsko- trgovinske odnose u Ambasadi Grčke u Beogradu Lambis Kounalakis rekao je da je ovaj sastanak veoma važan za srpske i grčke kompanije budući da privredna saradnja dve zemlje poslednjih godina beleži sve bolje rezultate.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u 2018. godini ukupna spoljnotrgovionska razmena u robi sa Grčkom iznosila je skoro 500 mil EUR.

Na sastanku su učestvovali predstavnici 15 grčkih kompanija iz različitih oblasti u sektoru građevinskog materijala koji su sa srpskim kolegama razmotrali na koji način mogu da razviju i unaprede saradnju.

On je podsetio da mnoge grčke kompanije već posluju u Srbiji i pohvalio poslovnu klimu.

- Optimističan sam i u pogledu buduće saradnje - rekao je Kounalakis i ukazao i na to da se beleži i porast broja turista iz Grčke u Srbiju.

Rukovodilac Centra za Evropu u Privrednoj komori Srbiji Marija Sepi rekla je da tradicionalno dobru političku saradnju prati i dobra privredna saradnja Grčke i Srbije.

Sepi ističe da potencijala za jačanje saradnje ima u oblasti ekologije, građevinskog materijala, industriji nameštaja, ali i turizmu imajućiu vidu da sve više Grka dolazi u Srbiju.

Izvoz u Grčku u prosloj godini iznosio je skoro 180 mil EUR išto je rast od 10,4% u odnosu na prethodnu godinu. Na listi zemalja u koje Srbija izvozi svoje prozivode, Grčka zauzima 22. mesto.

Prošle godine uvoz je iznosio 305, 8 mil EUR i to je rast za 6,8% u odnosu na 2017.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Grčku prošle godine bili su katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, potom sladoled, hartija i karton, vreće i kese, gume, polietilen u primarnim oblicima, voda, hrana za pse i mačke.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, najveći broj privrednih subjekata iz Grčke u Srbiji posluje u oblasti trgovine na veliko i malo i popravci motornih vozila, stručnoj, naučnoj, inovacionoj i komunikacionoj delatnosti, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, administrativnoj i pomoćnoj službi.

Najveće interesovanje grčkih investitora prisutno je u sektorima industrija hrane i pića, infrastruktiri, energetici, zaštiti životne sredine i transportu. Takođe, postoji interesovanja za ulaganja u sektor energetike, obnovljive izvore energije, organsku proizviodnju, turizam i inovacije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.