Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.05.2019.| 13:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vozač najtraženije zanimanje u Srbiji, slede magacioneri i kuriri

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Sa prosečno više od 100 objavljenih oglasa za poslove mesečno, vozači spadaju u kategoriju traženijih zanimanja i relativno lako dolaze do posla, pokazuju podaci istraživanja sajta Poslovi.infostud.com.

To se posebno odnosi na vozače teretnih vozila ili autobusa, odnosno kandidate koji imaju vozačku dozvolu za upravljanje vozilima C i D kategorije, ali dosta posla ima i za one sa B kategorijom, odnosno za upravljanje putničkim i manjim teretnim automobilima, kao i kombijima i "teretnjacima" manje nosivosti.

Samo u prethodnoj godini, na sajtu Poslovi.infostud.com objavljeno je 1.263 oglasa za vozače, a na svaki pojedinačan oglas konkurisalo je u proseku nešto manje od 50 kandidata. Osim samog povećanja broja poslova koji se nude, činjenici da su vozači sve traženiji u Srbiji, doprinelo je i to što su oni deficitarni i u zemljama Evropske unije, pa je u poslednjih nekoliko godina mnogo vozača iz naše zemlje odlučilo da radi u inostranstvu, navodi se u saopštenju sajta Poslovi.infostud.com.

Sličan trend beleže i ostale oblasti koje si direktno ili indirektno "naslanjaju" na transport i logistiku, pa slične brojke kao kod vozača, beleže se i kod magacionera. Za 12 meseci, objavljeno je 1.182 oglasa, a na svaki od njih je u proseku konkurisalo 46 kandidata. Uz magacionere, traženi su i viljuškaristi i brojke govore da je na ovoj poziciji najlakše doći do zaposlenja, jer se na te oglase javljalo, u proseku, svega 14 kandidata, dok je najviše kandidata, kada je u pitanju posao u magacinskom prostoru, želelo da rade za radnom mestu šefa magacina, pa je na te radne pozicije, u proseku, konkurisalo blizu 60 kandidata po oglasu.

U oblasti transporta, uz vozače, traženi su i kuriri, ali je i ponuda kandidata koji bi želeli da se bave ovim poslom na tržištu prilično velika, tako da nije baš toliko jednostavno doći do posla. Na 183 oglasa na sajtu Poslovi.infostud.com, prijavilo se čak 12.789 kandidata.

Saobraćajni tehničari i saobraćajni inženjeri takođe vrlo lako mogu računati na zaposlenje u Srbiji. Iako oglasa nije bilo mnogo u prethodnoj godini, tačnije 27, odnosno 26, malo je bilo i prijava, pa je na oglase za saobraćajnog tehničara u proseku bilo po 26 prijava, a za saobraćajnog inženjera 10-ak prijava više.

Kada je u pitanju logistika, sa blizu 100 prijava po jednom oglasu u proseku, ova oblast se nameće kao jedna od najinteresantnijih kandidatima koji na sajtu Poslovi.infostud.com traže posao. Najviše su želeli da rade na poziciji referenta logistike, pa je u proseku na ove oglase, kojih je na sajtu bilo 176, konkurisalo po 122 kandidata. Nešto manje, odnosno 96 kandidata u proseku se javljalo na oglase za menadžera logistike, dok je za radnu poziciju dispečera stizalo po 87 prijava.

Kada su u pitanju pomenute oblasti, najveće interesovanje, iako je bilo objavljen samo jedan oglas, bilo je za radnu poziciju carinika. Na taj oglas prijavilo se čak 146 kandidata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.