Izvor: eKapija | Ponedeljak, 27.05.2019.| 13:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završen projekat Poslovne zone Sombor, traži se finansijer za prvu fazu izgradnje

Ilustracija (Foto: Konstantin L/shutterstock.com)
Dugo najavljivani projekat buduće Poslovne zone u Somboru postaće stvarnost, i sve je spremno za pronalaženje izvora njegovog finansiranja, stoji na sajtu JKP Prostor Sombor. Projekat je u Skupštini grada Sombora predstavila Marija Dragaš iz projektantske firme "Đorđe Bajilo arhitekti" iz Novog Sada.

Poslovna zona sa biznis inkubatorom, hladnjačom, kvantaškom pijacom, tržnicom i pratećim objetima, gradiće se na lokaciji nekadašnjeg trgovinskog preduzeća "Agrosavez" na Staparskom putu. Građevinska dozvola za ovaj kompleks već je ishodovana, a gotov je i projekat za izvođenje - kaže Goran Nonković, direktor JKP "Prostor".

-Ovo će biti izuzetno važan projekat za Zapadnobački okrug. Po ugledu na Pančevo, Novi Sad i Suboticu, gradićemo najmoderniju poslovnu zonu. U prvoj fazi gradilo bi se na 17.250 m2, uz kasniju mogućnost proširenja za još 7.200 m2 - pojašnjava Nonković.

Prema rečima Marije Dragaš, na lokaciji buduće poslovne zone jedan objekat će biti rekonstruisan, a preostalih devet će se zbog dotrajalosti i sistema gradnje rušiti, jer nisu mogli da odgovore na visoke standarde kojima se težilo. Vrednost investicije procenjena je na oko 600 miliona dinara.

– Projekat zahteva velika ulaganja zato što nastojimo da gradimo po najmodernijim tehnološkim rešenjima. Sve ostalo bi bila čista improvizacija, a to ne želimo - rekao je Nonković.

Za izradu projektnog rešenja Poslovne zone Sombor Ministarstvo privrede i grad Sombor su izdvojili šest miliona dinara, a sad se radi na iznalaženju sredstava za prvu fazu izgradnje.

Kompleks Poslovne zone Sombor sastojaće se od 11 objekata ukupne površine 6.800 m2. Najveći objekat biće hladnjača kapaciteta 2.000 tona, sa mogućnošću proširenja do 8.000 tona, koja će zadovoljiti sve potrebe za uslužnim skladištenjem voća i povrća u ovom regionu. Robna i zelena pijaca zauzeće po 1.200 m2, kvantaška pijaca 500, a biznis inkubator sa fleksibilnim prostorom za nova privredna društva 1.000 m2.

Kako je eKapija već pisala, početak gradnje Poslovne zone Sombor planiran je za 2019. godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.