NavMenu

Obnavlja se Stari turski han u Kosjeriću

Izvor: Novosti Ponedeljak, 27.05.2019. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Jovana Kuzmanovic)
Posle ulaganja u seoski i rekreativni turizam u Kosjeriću, na red je došla i obnova Starog turskog hana, najstarije zgrada koje u toj opštini koju je još 1854. izgradio ugledni Antonije Radojević, direktan potomak Antonija Kosjera, koji se sa saplemenicima doselio iz Kosjera, sa Cetinja, pa je varoš po njemu i dobila ime.

U međuvremenu je, pišu Novosti, Stari han stavljen pod zaštitu države, a osamdesetigh godina prošlog veka su Kosjerićani, u znak zahvalnosti prvom doseljeniku, ispred drevnog objekta podigli i spomenik.

U Hanu je, inače, izvesno vreme bio smešten deo opštinske administracije, rado su ga kao autentični enterijer koristile i mnogobrojne filmske, odnosno TV ekipe, a najduži korisnik je lokalni KUD "Maksim Marković".

- Dobili smo deset miliona dinara, koliko je ministar Rasim Ljajić lane obećao za renoviranje objekta pod nadzorom Zavoda za zaštitu smomenika kulture iz Kraljeva, a realizaciji ovog projekta se najviše raduju u opštinskoj Turističkoj organizaciji, jer su već pripremili nove planove - kaže prvi čovek Kosjerića Žarko Đokić.

Direktor TO Snežana joksimović navodi da će obnovljeni Han biti centar svih kulturnih, prosvetnih i turističkih deršavanja. Po njenim rečima, ovaj objekat prestavljaće neku vrstu gradske kuće u kojoj će se nalaziti istorijska i etno-postavka, pa je na sugrađane već apelovano da pomognu u prikupljanju eksponata.

- U Hanu će se organizovati i izložbe, te razne radionice, a osmislićemo i prostor za venčanja. Posebno je važno to što će upravo od ove turističke atrakcije Kosjerića polaziti sve ture ka okolini u kojoj se naši domaćini bave seoskim turizmom, te izletničke posete primamljivim destinacijama u susedstvu - zaključuje Snežana Joksimović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.